beats by dre cheap

Hong Kong upozorava na mogući nestanak zime

Hong Kong upozorava na mogući nestanak zime
Hongkonške zime mogle bi u roku od pedeset godina postati stvar prošlosti zbog globalnog zagrijavanja i urbanizacije, upozorili su u subotu meteorolozi.


The Peak
(Arhivska fotografija)
Direktor opservatorija u Hong Kongu Lam Chiu-ying kaže da prognoze pokazuju kako bi se moglo dogoditi da do kraja stoljeća ostane samo po jedan hladan dan u zimi.
Hladni se dan u Hong Kongu definira kao dan u kojem temperatura padne ispod 12 stupnjeva. Od 1961. do 1990. na godinu je bio u prosjeku 21 hladni dan, uglavnom između prosinca i ožujka.No Lam kaže da se broj hladnih dana od 1990. do 2000. prepolovio, a u prošlom je stoljeću temperatura u Hong Kongu narasla za 1,2 stupnja, što je gotovo dvostruko više od svjetskoga prosjeka.Noviji izvještaji pokazuju da blaže zime donose i nove vrste ptica koje su prije zimovale južnije.Studija objavljena početkom ovoga mjeseca pokazala je da ljetne temperature u Hong Kongu rastu u prosjeku za 0,02 stupnja na godinu, a čini se da su za taj trend odgovorne prvenstveno tople noći.Profesor Yan Yuk-yee koja je autorica studije, kaže da je beton kojim se grade neboderi jedan od razloga rasta temperatura jer on upija toplinu danju i ispušta je noću."Nekad nam je navečer, kad bismo se vratili s posla, bilo prohladno. Danas je i tada veoma toplo i čim stignemo, palimo klima-uređaje", napisala je.Prema njezinim riječima, zbog rasta temperature ljudi troše više električne energije i pridonose globalnom zagrijavanju, što je začarani krug.

vijesti o svijetu
http://vijestiosvijetu.blogger.ba
10/06/2007 21:09