beats by dre cheap

Obaranje rekorda najduzeg boravka žene u svemiru

Obaranje rekorda najduzeg boravka žene u svemiru
Američki raketoplan Atlantis u petak je uspješno lansiran iz Svemirskog centra J.F. Kennedy na Floridi u prvu ovogodišnju misiju iz programa "space shuttle".

 
 
52869 Atlantis uspješno lansiran (Trajanje: 00:53)
 
 

Atlantis
Lansiranje misije STS-117 proteklo je bez ikakvih teškoća
Lansiranje misije STS-117, 21. leta "space shuttlea" prema ISS-u, započeto prema planu u 19:38 minuta po istočnoameričkom vremenu (EST), proteklo je bez ikakvih teškoća i Atlantis je nakon 10 minuta leta bio u orbiti iznad Zemlje. 
Trećeg dana leta, u nedjelju oko 15:36 EST, Atlantis bi trebao pristati uz dok ISS-a na koji će dopremiti segmente za dogradnju stanice, akumulatore i još jedan par solarnih panela koji će pojačati kapacitete za napajanje ISS-a električnom energijom.Misijom Atlantisa zapovijeda Rick Struckow, a pilot je Lee
Archambault.
Među sedmočlanom posadom je i inženjer leta Clayton Anderson, koji će u posadi ISS-a zamijeniti svoju američku kolegicu Sunitu Willams, a ona će se poslije šest mjeseci provedenih u svemiru vratiti s Atlantisom na Zemlju.Pored Willams, posadu 15. ekspedicije ISS-a čine dvojica ruskih kozmonauta, zapovjednik Fjodor Jurčihin i inženjer leta Oleg Kotov.Početak ugradnje i aktiviranja solarnih panela predviđen je za
ponedjeljak, pri čemu će se korisititi robotske ruke sa ISS-a i
Atlantisa i tri svemirske šetnje astronauta.
Odvajanje Atlantisa od svemirske stanice planirano je za nedjelju 17. lipnja, dan nakon što Sunita Williams postavi rekord najduljeg boravka žene u svemiru. Rekord koji iznosi 188 dana i četiri sata, trenutačno drži astronautkinja NASA-e Shannon Lucid.Današnjem lansiranju Atlantisa prethodila je tromjesečna odgoda, nakon što je u ožujku oluja zahvatila lansirnu rampu s raketoplanom spremnim za let, a tuča veličine loptica za golf načinila brojna udubljenja na zaštitnoj pjeni spremika za gorivo i jednom od krila letjelice. Popravak je trajao tri mjecesa, a zbog bijelih zakrpa na crvenkastoj površini, danas je izgledalo kao da divovski spremnik Atlantisa ima vodene kozice.

vijesti o svijetu
http://vijestiosvijetu.blogger.ba
10/06/2007 21:06