beats by dre cheap

NASA testira podvodnog robota za traženje izvanzemaljskog života

NASA testira podvodnog robota za traženje izvanzemaljskog života
Stručnjaci NASA-e provode testiranje podvodnog robota u jednom od najdubljih jezera na svijetu. Žele iskušati njegove sposobnosti u potrazi za životom na Jupiterovom mjesecu 'Europa'.

 
 
49314 Podvodni robot traži život u El Zacatonu
 
 

Clementine
Robota koji će prikupiti sve te podatke nazvali su Clementine zbog njegove narančaste boje i okruglog oblika
Znanstvenici su ustanovili da je jezero El Zacaton u Mexicu najbolja zamjena za Jupiterov ledeni mjesec te su u njega porinuli najnoviji model podvodnog robota kako bi ga testirali.
'Ovaj je projekt osmišljen je kako bi se poboljšao razvoj tehnologije za potragu života na Jupiterevu mjesecu 'Europa' i to kroz testiranje mogućnosti robota da probije kilometre leda te dođe do tekućeg dijela oceana. Ako ćemo istraživati život u tekućem oceanu moramo imati sredstvo s kojim ćemo to i ostvariti', rekao je Marcus Gray, jedan od znanstvenika koji rade na projektu.Znanstvenici planiraju snimiti fotografije područja na koje odlazi robot te uzeti uzorke tla.Robota koji će prikupiti sve te podatke nazvali su Clementine, zbog njegove narančaste boje i okruglog oblika.'Robot fotografira podvodne pećine, analizira vodu i traži život u dubinama koje do sada nisu istražene. Želimo znati koliko života ima dolje. Ako otkrije život na toj dubini, znači da je sposoban otkriti život na 'Europi', naravno, ako ga tamo ima', kazao je biolog Antonio Fregoso.Clementine proizvodi trodimdenzionalne fotografije i prikuplja kamenje koje će kasnije analizirati znanstvenici.

vijesti o svijetu
http://vijestiosvijetu.blogger.ba
23/05/2007 09:05