beats by dre cheap

Arheolozi pronašli odlično očuvanu grobnicu

Arheolozi pronašli odlično očuvanu grobnicu
Belgijski su arheolozi otkrili izvrsno očuvanu grobnicu jednog egipatskog dvorjanina koji je živio prije 4.000 godina, izvijestilo je egipatsko ministarstvo kulture.


grobnica u Kairu
Ekipa arheologa s Katoličkog sveučilišta iz belgijskog Leuvena slučajno je pronašla grobnicu, prema mišljenju stručnjaka jednu od do ada najbolje očuvanih, dok su obavljali iskopavanja na nekropoli Deir al-Barsha blizu grada Minye, južno od Kaira.
U grobnici je pronađena mumija Henua, visoko rangiranog dvorjanina, umotanog u laneno platno i smještenog u hijeroglifima bogato ukrašen sarkofag s tekstom upućenim bogovima Anubisu i Osirisu.Uz njegovo su mumificirano tijelo u grobnici pronađene odlično očuvane oslikane figurice radnika koji su izrađivali cigle, žena koje su pravile pivo i mljele žitarice te model brodića s veslima, stoji u priopćenju ministarstva.'Kipići su izvanredno dobro očuvani. Karakterizira ih prikaz realnog načina života te neobični detalji, poput primjerice prljavih nogu i ruku kod 'proizvođača' cigli', rekao je jedan od arheologa.

vijesti o svijetu
http://vijestiosvijetu.blogger.ba
23/05/2007 09:04