beats by dre cheap

dvorac neuschwanstein

Bavarski dvorac kandidat za novo svjetsko čudo
Dvorac Neuschwanstein u Bavarskoj, jedini njemački kandidat za sedam novih svjetskih čuda, nalazi se među 21 znamenitosti koje su ušle u finale natjecanja.


Dvorac Neuschwanstein u Bavarskoj
Dvorac Neuschwanstein godišnje posjeti 1,3 milijuna posjetitelja
Dvorac je podignut prema zamislima i na zahtjev Ludwiga II., bavarskog kralja od 1864., u Allgaeuu, području smještenom na jugu Bavarske, u podnožju Alpa. Graditelji Eduard Riedel i Georg Dollmann slijedili su po tipu gradnje romanički stil 13. stoljeća, ali Neuschwanstein nije inspiriran samo viteškim burgovima tog razdoblja. 
U kompleksnom se zdanju isprepleću i elementi bizantinskih kupola i gotičke arhitekture izmiješanih s detaljima raznih drugih stilova tako da se dvorac Neuschwanstein smatra karakterističnim dostignućem historicizma na njegovu vrhuncu.Otvoren za javnost sedam tjedana nakon smrti Ludwiga II. 1886., slikoviti dvorac Neuschwanstein, najpoznatiji u Njemačkoj, jedan je od najposjećenijih u Europi s 1,3 milijuna posjetitelja godišnje."Veseli da jedno takvo pitoreskno djelo predstavlja Njemačku a ne neko vojno zdanje", ocijenila je Tia Viering, glasnogovornica projekta "New7Wonders" koji je 2000. pokrenuo Švicarac Bernard Weber.Žiri sastavljen od sedam međunarodnih arhitekata trebao bi objaviti imena pobjedničkih znamenitosti 7. srpnja u Lisabonu. U početku je bilo 77 kandidata u utrci.Svaki građanin može glasovati putem Interneta.Među 20 preostalih znamenitosti koje su ušle u finale natjecanja spominju se Kineski zid, kip slobode u New Yorku, Eiffelov toranj u Parizu, Taj Mahal, rimski Kolosej, Akropola u Ateni, Machu Pichu u Peruu i Sydneyjska opera.

vijesti o svijetu
http://vijestiosvijetu.blogger.ba
11/05/2007 08:27