Welcome Signs Words

Welcome Signs Wordsvijesti o svijetu 2007/06

vijesti o svijetu

Dobrodošli na moj blog,ovim blogom mozete saznati vise o događajima u svijetu

16.06.2007.

Hard diskovi odlaze u povijest

Hard diskovi odlaze u povijest
Tradicionalni hard disk, medij za pohranjivanje podataka koji se nalazi u gotovo svakom računalu, uskoro bi mogao otići u povijest.


solid state drive (SSD)
Solid state drive (SSD)
SSD znači Solid State Disk, a odnosi se na medij za pohranjivanje podataka sličan klasičnom hard disku, a prikladan za masovno pohranjivanje na osobnim računalima i laptopima.
Za razliku od tradicionalnih fero-magnetnih hardova, SSD je digitalni medij za pohranjivanje i nema mehaničkih dijelova.Zato je SSD razmjerno neosjetljiv na vibracije. S novom generacijom SSD-a računala će biti brža, tvrde proizvođači.Principi rada SSD-ova poznati su od ranih osamdesetih godina, ali su tradicionalni hard diskovi sve dosad bili puno konkurentniji zbog znatno niže cijene i većeg kapaciteta.Micron je u Las Vegasu predstavio RLDRAM koji u bilo kojem hardveru, poslovnom ili kućnom, omogućava brži pristup i video procesiranje. Tvrtkama su potrebni uređaji za skladištenje koji zauzimaju manji prostor, manje se griju i omogućavaju veći kapacitet, a Solid State memorijski driveovi imaju upravo te karakteristike.
16.06.2007.

Kina: Pronađena nova vrsta dinosaura nalik ptici

Kina: Pronađena nova vrsta dinosaura nalik ptici
U Kini su otkriveni ostaci kostiju golemog dinosaura nalik ptici kojeg stručnjaci smatraju posve novom vrstom tih pradavnih životinja.


Pronađena nova vrsta dinosaura nalik ptici
Ilustracija kako je Gigantoraptor erlianensis izgledao
Dug osam metara i s ramenima dvostruko širim od prosječnog čovjeka, fosili pernatog Gigantoraptora erlianensisa koji nije imao sposobnost letenja pronađeni su u Erlianskom bazenu u Mongoliji, objavili su znanstvenici u posljednjem broju časopisa Nature.
Stručnjaci kažu da je dinosaur, otkriven u travnju 2005. godine, težio oko 1.4 tonu i živio prije oko 85 milijuna godina.Prema pregledu kostiju, riječ je o mlađoj životinji koja je preminula u 11. godini života.Ono što je posebno zanimljivo je njegova visina i težina, jer većina teorija govori da su dinosauri bili manji što su više nalikovali pticama."Nije imao zube, ali je imao kljun. Njegovi prednji udovi bili su
vrlo dugi i najvjerojatnije je imao perje", rekao je Xu Xing sa
Instituta za paleontologiju Kineske akademije znanosti.
Na temelju analize kostiju, stručnjaci vjeruju da ima iste pretke i da pripada istoj porodici kao i Oviraptor.Riječ je o dinosauru koji je imao kljun i perje, ali također nije
mogao letjeti, no težio je svega kilogram do dva, kaže Xing.
Drugi pernati dinosauri vrlo rijetko su bili teži od 40 kilograma, što znači da je novootkriveni Gigantoraptor od njih bio teži 35 puta.Do njegova otkrića, najveća pernata životinja bila je pola tone teška Stirtonova ptica-grom, koja je živjela u Australiji prije više od šest milijuna godina.
16.06.2007.

tajna mreže crnih udovica

tajna mreže crnih udovica

Skupina američkih znanstvenika uspjela je odgonetnuti tajnu mreže koju pletu crne udovice, a to bi otkriće moglo omogućiti izradu superotpornih materijala za proizvodnju, primjerice, vojnih zaštitnih prsluka.


Crna udovica
Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u Riversideu, blizu Los Angelesa, analizirali su DNA dvaju ključnih proteina od kojih se sastoji mreža crne udovice.
Zbog čvrstoće i rastezljivosti zahvaljujući kojima apsorbira velike količine energije, mreža crne udovice smatra se jednom od najotpornijih.Svojstva mreže toga pauka zanimaju vojni, medicinski i sportski svijet jer bi se kopiranjem njezine strukture mogli proizvoditi zaštitni prsluci, medicinski materijal i sportska oprema.Trenutačno nijedan proizvod toga tipa nije dostupan na tržištu.
16.06.2007.

Paleći korov zapalio i sebe

Paleći korov zapalio i sebe
Sljedeći video trebali bi zapamtiti kao primjer načina na koji nikada, ni u kojem slučaju, ne smijete paliti korov.

 
 
53948 Kako ne paliti korov (Trajanje: 00:47)
 
 

Paleći korov zapalio i sebe

Paleći korov zapalio i sebe
16.06.2007.

Venecija: Otkrivene grobnice iz 16. stoljeća

Venecija: Otkrivene grobnice iz 16. stoljeća
Tijekom radova na obnovi zgrada starog lazareta na jednom od otočića venecijanske lagune otkrivene su grobnice s odlično očuvanim ostacima 1560 nekadašnjih Venecijanaca i mnogim predmetima, piše La Repubblica i ističe kako taj nalaz "svjetske važnosti" pruža izvanredna uvid u život Venecijanaca od početka 15. do sredine 17. stoljeća.


Otok Lazzaretto Vecchio u Veneciji
Otok Lazzaretto Vecchio u venecijanskoj laguni
Na otoku Lazzaretto Vecchio prilikom radova na obnovi na svijetlu dana pojavili su se kosturi, mnogi savršeno očuvani, muškaraca, žena, mladih i starih, a nalaz je po mišljenju arheologa od "svjetskog interesa" s obzirom na odgovore koje o životu starih Venecijanaca mogu dati brojni odlično očuvani posmrtni ostaci, navodi list.
Otok Santa Maria di Nazareth, kako se zvao, bio je jedan od prvih lazareta a uspostavile su ga vlasti Venecijanske republike 1423. godine nakon jedne snažne epidemije kuge. Lazaret je izgrađen na temeljima pustinjačkog samostana iz 13. stoljeća u svrhu izolacije oboljelih i stavljanja u karantenu ljudi i roba za koje se sumnjalo da u Veneciji donose zarazne bolesti. Lazaret je zatvoren 1630. godine i predan na korištenje vojsci a napušten je 60-tih godina prošlog stoljeća.Pri radovima na učvršćivanju temelja jedne od zgrada otkrivene su prve ljudske kosti, a potom je nađeno još 240 grobnica, skupnih i pojedinačnih, sa ukupno 1560 kostura Venecijanaca umrlih prije četiri pet ili šest stoljeća ali i nekoliko Azijata i Afrikanaca, kako se može ocijeniti po tjelesnim karakteristikama, navodi La Repubblica. Kosturi su u gotovo savršenom stanju jer je voda koja je naplavila grobnice, suprotno raširenom mišljenju, dobro očuvala kosti, navodi list.Antropologinja Luisa Gambaro sa sveučilišta u Padovi ističe kako će laboratorijska obrada nalaza i kostura pružiti golem broj do sada nedostupnih informacija. Poglavito o njihovu zdravlju, dakle o vrsti prehrane, o kvaliteti života pa i o poslovima koje su radili za života. Primjerice, izgleda da su mnogi bolovali od jedne bolesti kičme zvanoj Schmorl's Node, vrste hernije diska koja ukazuje na tešku opterećenost kralježnice te se vjerojatno radi o osobama koje su na leđima nosile teške terete poput vreća.
Grabnica pronađena u Veneciji
Nađeno je više od 1240 grobnica, skupnih i pojedinačnih, s ukupno 1560 kostura Venecijanaca, ali i nekoliko Azijata i Afrikanaca
Za sada se može reći da su muškarci i žene podjednako zastupljeni, nastavlja list, da su većina odraslih starosti od 20 do 40 godina, da su prilično niski jer prosječna visina ne prelazi metar i 65, da je malo starih i mnogo djece, odnosno da ih je 17 posto imalo manje od 14 godina. List napominje i da su, s obzirom da su osobe na otoku bile bolesne ili se sumnjalo da su zarazne, po prvim ispitivanjima pokojnici za života bili iznenađujuće zdravi osim nešto artroze i ponekog loše zacijeljenog loma.
Izrazito su zdravi, što ponajviše iznenađuje, bili zubi što je znak da je u tim vremenima prehrana stanovništva bila siromašna šećerom i mastima, navodi list i dodaje da ipak ima i teških slučajeva poput oboljelih tuberkuloze i lepre ili "tajanstvenih slučajeva" poput lubanja s tragovima udaraca oružjem.Pored kostura nađen je i velik broj predmeta, kaže Vincenzo Gobbo s venecijanskog sveučilišta, od svakodnevnih poput vilica, žlica, tanjura, čaša, prstenja, ogrlica, kocki, raspela, do keramike iz 14. stoljeća, zlatnog i brončanog venecijanskog novca. Sveukupno je nađenim predmetima napunjeno 140 kovčega. Na jednoj livadi nađeno je malo blago od nekoliko desetaka venecijanskih dukata koje, očito, onaj koji ih je zakopao nije uspio poživjeti da ih otkopa, piše list.Po završetku radova 2010. godine lazaret će postati "muzej grada Venecije", navodi La Repubblica.
16.06.2007.

U grenlandskom kitu pronađen harpun iz 19. stoljeća

U grenlandskom kitu pronađen harpun iz 19. stoljeća
Grenlandski kit dugačak 15 metara i težak 50 tona, ulovljen prošloga mjeseca ispred obala Aljaske, u tijelu je imao komad harpuna koji svjedoči da je sličan lov preživio prije više od stoljeća.


Vršak harpuna iz 19. stoljeća i današnja verzija
Vršak harpuna iz 19. stoljeća i današnja verzija
Urašten duboko ispod kitova sala, pronađen je vršak harpuna dugačak 9 cm koji je istraživačima pružio uvid u kitovu starost, procijenjenu na između 115 i 130 godina, navodi u izvješću agencija AP.
Izračunavanje kitove dobi može biti složeno i obično se temelji na aminokiselinama u očnim lećama. Rijetko se nalaze primjerci koji žive dulje od stoljeća, no stručnjaci kažu da se najstariji kitovi približavaju brojci od 200 godina."Ni jedan drugi nalaz nije bio tako precizan", rekao je John
Bockstoce, kustos muzeja Muzeja kitolova u New Bedfordu.
Vršak harpuna iz 19. stoljeća dugačak 9 cm
Vršak harpuna iz 19. stoljeća dugačak 9 cm
Vrh harpuna s eksplozivnim punjenjem, koji je urastao u kost između kitova vrata i ramene lopatice, vjerojatno je proizveden u New Bedfordu, na jugoistočnoj obali Massachusetsa, glavnom kitolovačkom centru u to vrijeme, kazao je Bockstoce.
Vjerojatno je ispaljen iz teške harpunske puške oko 1890. godine. Mali metalni cilindar iza naoštrenog vrha bio je ispunjen eksplozivom tempiranim da eksplodira nekoliko sekundi nakon što je ispaljen u kita. Naboj bi trenutačno ubio kita i spriječio njegov bijeg."Vjerojatno je ozlijedio kita i razljutio ga, no nije bio pogođen u
vitalno mjesto i nije ga toliko namučio jer je živio još 100 godina", kazao je Bockstoce.
Grenlandski kit
Grenlandski kit
Grenlandski kit metuzalem ulovljen je istovrsnim harpunom u svibnju, a starija naprava pronađena je prilikom skidanja kitova sala motornim pilama.
Bockstoce je rekao da je zadivljen oznakama ugraviranim u vrh harpuna korištenog u 19. stoljeću, što je bio tradicionalan način kitolovaca s Aljaske da istaknu svoje vlasništvo nad kitom. Za Eskime s Aljaske izlov grenlandskog kita važan je izvor hrane i dio tradicije, a odvija se pod nadzorom Međunarodne komisije za kitolov. Lovna kvota za 10 eskimskih sela na Aljasci nedavno je obnovljena i iznosi 255 kitova u idućih pet godina.Broj grenlandskih kitova u 2006. je procijenjen na oko 11.000
primjeraka, uz godišnji porast populacije od oko tri posto.
10.06.2007.

Uplakana Paris

Video: Uplakana Paris
Razmaženoj bogatašici Paris Hilton određen je povratak na odsluženje kazne iza rešetaka. Nakon dana na slobodi i brze žalbe od strane tužiteljstva poznata plavuša sa suzama u očima vratila se natrag u zatvor.

 
 
52851 Paris se oprašta od najbližih (Trajanje: 03:11)
 
 
 
 
52875 'U sudnici se tresla i plakala' (Trajanje: 02:11)
 
 
 
 
52907 Prijateljica Paris Hilton o njihovom odnosu (Trajanje: 03:43)
 
 

Na žalbu tužitelja odmah je danas održana rasprava o odluci šerifova ureda da se Paris Hilton pusti iz zatvora u kućni pritvor. Paris je sa suda izašla s lisicama na rukama sva u suzama.'Mama, mama, to nije pravedno' zaplakala je pred sudnicom. Odluka o puštanju u kućni pritvor nakon samo tri dana u zatvoru, izazvala je bijes javnosti. Posebno nakon što je prvotna kazna od 45 dana smanjena na 23. >> Paris počela služiti zatvorsku kaznu >> Paris Hilton štrajka glađu i plače >> Paris puštena iz zatvora

Počele su se voditi rasprave o privilegiranima na račun slave i novca.
Tužitelj je zatražio i istragu o razlozima tako brzog puštanja na slobodu popularne plavuše. Nakon uložene žalbe pisalo se kako će Paris na sudu svjedočiti video linkom iz svoje kuće, no sudac Michael Sauer naredio je da je se dovede pred sud. Šerifov ured nije dao obrazloženje o zdravstvenim razlozima zbog kojih je Hilton puštena, ali mediji nagađaju kako se radi o živčanom slomu.
10.06.2007.

Hong Kong upozorava na mogući nestanak zime

Hong Kong upozorava na mogući nestanak zime
Hongkonške zime mogle bi u roku od pedeset godina postati stvar prošlosti zbog globalnog zagrijavanja i urbanizacije, upozorili su u subotu meteorolozi.


The Peak
(Arhivska fotografija)
Direktor opservatorija u Hong Kongu Lam Chiu-ying kaže da prognoze pokazuju kako bi se moglo dogoditi da do kraja stoljeća ostane samo po jedan hladan dan u zimi.
Hladni se dan u Hong Kongu definira kao dan u kojem temperatura padne ispod 12 stupnjeva. Od 1961. do 1990. na godinu je bio u prosjeku 21 hladni dan, uglavnom između prosinca i ožujka.No Lam kaže da se broj hladnih dana od 1990. do 2000. prepolovio, a u prošlom je stoljeću temperatura u Hong Kongu narasla za 1,2 stupnja, što je gotovo dvostruko više od svjetskoga prosjeka.Noviji izvještaji pokazuju da blaže zime donose i nove vrste ptica koje su prije zimovale južnije.Studija objavljena početkom ovoga mjeseca pokazala je da ljetne temperature u Hong Kongu rastu u prosjeku za 0,02 stupnja na godinu, a čini se da su za taj trend odgovorne prvenstveno tople noći.Profesor Yan Yuk-yee koja je autorica studije, kaže da je beton kojim se grade neboderi jedan od razloga rasta temperatura jer on upija toplinu danju i ispušta je noću."Nekad nam je navečer, kad bismo se vratili s posla, bilo prohladno. Danas je i tada veoma toplo i čim stignemo, palimo klima-uređaje", napisala je.Prema njezinim riječima, zbog rasta temperature ljudi troše više električne energije i pridonose globalnom zagrijavanju, što je začarani krug.
10.06.2007.

Rafael Nadal slavio u Roland Garrosu

Rafael Nadal slavio u Roland Garrosu
Treću godinu uzastopce Španjolac Rafael Nadal pobjednik je teniskog Grand Slam turnira, Roland Garrosa.

 
 
53217 Pobjednik treću godinu uzastopce (Trajanje: 00:28)
 
 

Rafael Nadal
Rafael Nadal
Nadal je u finalnom susretu nakon tri sata i deset minuta pobijedio Švicarca Rogera Federera 6:3, 4:6, 6:3, 6:4.
Španjolac je tako postao prvi tenisač nakon Šveđanina Bjorna Borga koji je tri puta uzastopce slavio na pariškoj "crvenoj zemlji", dok je Federer treću godinu uzastopce poražen u finalu Roland Garrosa, jedinog od četiri najveća turnira na kojem još nije slavio. Švicarca može utješiti što je to bilo njegovo rekordno osmo uzastopno finale na Grand Slam turnirima. Dosadašnji rekord, sedam uzastopnih finala na četiri najveća svjetska turnira, držao je Australac Jack Crawford 30-tih godina prošlog stoljeća. Bio je to 12 njihov međusobni susret i osma pobjeda Nadala.Prvi set je nakon 51 minute igre osvojio Nadal 6:3. Federer je u prvom setu imao čak 10 break lopti, no nije iskoristio niti jednu.Nadal je imao svega dvije prilike i obje je iskoristio pokazavši na početku meča veliku mentalnu snagu. Prvu priliku je iskoristio kod 3:3, a drugu pri vodstvu 5:3.U drugom setu Federer je nastavio pritiskati suparnički servis i došao je do još šest break lopti. Ovoga puta je bio mirniji i kod rezultata 4:3 je iskoristio jednu priliku za obrat, a potom i osvojio set rezultatom 6:4.Nakon što je osvojio drugi set Federer nije iskoristio psihološku prednost, već je treći set otvorio izgubivši tri gema u nizu, uz jedan izgubljeni servis. Prednost od 3:0 Nadal nije ispuštao i za 39 minuta je slavio 6:3 u trećem setu. U četvrtom setu Nadal je ponovo vrlo brzo (za 2:1) uzeo servis Federeru i prednost sačuvao do kraja.
Pošalji
10.06.2007.

Obaranje rekorda najduzeg boravka žene u svemiru

Obaranje rekorda najduzeg boravka žene u svemiru
Američki raketoplan Atlantis u petak je uspješno lansiran iz Svemirskog centra J.F. Kennedy na Floridi u prvu ovogodišnju misiju iz programa "space shuttle".

 
 
52869 Atlantis uspješno lansiran (Trajanje: 00:53)
 
 

Atlantis
Lansiranje misije STS-117 proteklo je bez ikakvih teškoća
Lansiranje misije STS-117, 21. leta "space shuttlea" prema ISS-u, započeto prema planu u 19:38 minuta po istočnoameričkom vremenu (EST), proteklo je bez ikakvih teškoća i Atlantis je nakon 10 minuta leta bio u orbiti iznad Zemlje. 
Trećeg dana leta, u nedjelju oko 15:36 EST, Atlantis bi trebao pristati uz dok ISS-a na koji će dopremiti segmente za dogradnju stanice, akumulatore i još jedan par solarnih panela koji će pojačati kapacitete za napajanje ISS-a električnom energijom.Misijom Atlantisa zapovijeda Rick Struckow, a pilot je Lee
Archambault.
Među sedmočlanom posadom je i inženjer leta Clayton Anderson, koji će u posadi ISS-a zamijeniti svoju američku kolegicu Sunitu Willams, a ona će se poslije šest mjeseci provedenih u svemiru vratiti s Atlantisom na Zemlju.Pored Willams, posadu 15. ekspedicije ISS-a čine dvojica ruskih kozmonauta, zapovjednik Fjodor Jurčihin i inženjer leta Oleg Kotov.Početak ugradnje i aktiviranja solarnih panela predviđen je za
ponedjeljak, pri čemu će se korisititi robotske ruke sa ISS-a i
Atlantisa i tri svemirske šetnje astronauta.
Odvajanje Atlantisa od svemirske stanice planirano je za nedjelju 17. lipnja, dan nakon što Sunita Williams postavi rekord najduljeg boravka žene u svemiru. Rekord koji iznosi 188 dana i četiri sata, trenutačno drži astronautkinja NASA-e Shannon Lucid.Današnjem lansiranju Atlantisa prethodila je tromjesečna odgoda, nakon što je u ožujku oluja zahvatila lansirnu rampu s raketoplanom spremnim za let, a tuča veličine loptica za golf načinila brojna udubljenja na zaštitnoj pjeni spremika za gorivo i jednom od krila letjelice. Popravak je trajao tri mjecesa, a zbog bijelih zakrpa na crvenkastoj površini, danas je izgledalo kao da divovski spremnik Atlantisa ima vodene kozice.
vijesti o svijetu
<< 06/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930


neka videa

animacije

MOJI FAVORITI
-

ARHIVA
8779

Powered by Blogger.ba