Welcome Signs Words

Welcome Signs Wordsvijesti o svijetu 2007/05/16

vijesti o svijetu

Dobrodošli na moj blog,ovim blogom mozete saznati vise o događajima u svijetu

16.05.2007.

Golf pod vodom

Golf pod vodom
U Kini je održan i svijetu predstavljen prvi turnir u golfu koji se održava pod vodom.


Golf
Turnir se održao u Zuohai akvariju u gradu Fuzhou, u provinciji Fujioan. Svoja golferska znanja na dnu akvarija pokazalo je 50 natjecatelja. 
'Pravila su skoro jednaka pravilima golfa na travi. Tko god da prvi loptom pogodi rupu, pobjeđuje', kaže glasnogovornik ovog neobičnog turnira. Igračima je brzina kojom su gađali rupe loptama bila važnija nego broj rupa koje su pogodili. 'Voda čini igru znatno zanimljivijom. Ne samo da ribe i vodeni sisavci odvlače pažnju natjecateljima  već i voda otežava ravnotežu igrača. Struja vode utječe i na preciznost pa je vrlo teško lopticom naciljati rupu', kaže glasnogovornik.Pobjednik turnira 'spremio' je loptu u rupu za samo 20 sekundi, a natjecatelju koji je igru završio posljednji za to je trebalo čak pet minuta.
16.05.2007.

Portugalci zaplijenili 5 tona hašiša

Portugalci zaplijenili 5 tona hašiša
Portugalske vlasti zaplijenile su na jugu zemlje blizu pet tona hašiša, namijenjenog Velikoj Britaniji i uhitile su tri osobe, objavila je u srijedu policija u Lisabonu.


hasis
U dvije operacije policija je uhitila tri osobe, državljane Britanije i Irske koji žive u Malagi u Španjolskoj.
Policija ih sumnjiči da pripadaju mreži koja prodaje drogu u nekoliko zemalja Europske unije i posebice Velikoj Britaniji, precizira se u policijskom priopćenju.Prema prvim elementima istrage, jedan od uhićenih mogao bi biti ključni dužnosnik organizacije.
16.05.2007.

Princ Harry ipak neće služiti vojni rok u Iraku

Princ Harry ipak neće služiti vojni rok u Iraku
Britanski princ Harry neće otputovati sa svojom pukovnijom u Irak kako je ranije najavljeno, nakon konačne odluke donesene u najvišim krugovima britanske vojske, izvijestio je BBC.


Princ Harry
Princ Harry
Načelnik glavnog stožera, general Sir Richard Dannatt potvrdio je za medije informaciju o donesenoj odluci. 
Dopisnik BBC-a Paul Adams izjavio je kako je Vrhovno vojno zapovjedništvo britanske vojske takvu odluku donijelo uzevši u obzir ranije informacije o prijetnjama iračkih pobunjenika koji su planirali napad na princa i pripadnike njegove pukovnije.Mladi 22-godišnji poručnik, treći u redu za prestolonasljednika, princ Harry, izjavio je kako je "vrlo razočaran" što mu nije pružena prilika za aktivno odsluženje vojnog roka. Mediji su javili kako je razmještaj vojnika iz Harryjeve pukovnije u tijeku. Nedavno je u napadu u Iraku poginula Harryjeva kolegica iz pukovnije.
16.05.2007.

delfini

rski dupini imaju vlastiti dijalekt

Irski znanstvenici koji proučavaju dupine u estuariju rijeke Shannon u jugoistočnom dijelu zemlje, smatraju da te životinje mogu razviti vlastiti dijalekt za međusobno komunikaciju.


Dupin
Simon Berrow, pomorski biolog, ističe da dupini koriste pucketanje za usmjeravanje ili lokaliziranje svog plijena
Zaklada za dupine i faunu Shannona (SDWF) proučava skupinu od stotinjak dupina koji žive u estuariju rijeke Shannon te su snimali zvukove koje proizvode.
U okviru istraživačkog projekta Ronan Hickey je digitalizirao i
analizirao 1.882 zvukova irskih dupina i dupina iz zaljeva Cardigan uz obale Wallesa.
Istraživač je otkrio 32 tipa zvukova koji se mogu svrstati u šest
velikih skupina.
Otkrio je da obje skupine dupina koriste većinu tipova zvukova, ali osam ih koriste samo irski delfini."Stvaramo katalog različitih tipovima zvukova kojima se koriste dupini i pokušavamo ih spojiti s njihovim ponašanjem kao što su kopanje, odmatanje, stvaranje veza ili komuniciranje s mladima", pojasnio je profesor Simon Berrow, direktor projekta."Zapravo razrađujemo nešto što bi moglo biti rječnik zvukova koje dupini ispuštaju", dodao je.Simon Berrow, pomorski biolog, ističe da dupini koriste pucketanje za usmjeravanje ili lokaliziranje svog plijena. Ti im zvukovi služe za komunikaciju."Ispuštaju i druge tipove zvukova slične lajanju, roktanju ili
pucnjevima iz puške", rekao je Berrow.
"Kada sam prvi put čuo zvuk nalik na pucnjeve iz puške bio sam iznenađen. Mislio sam da su ulješure jedina vrsta koja proizvodi takve zvukove. Možemo pretpostaviti da ih koriste na isti način kao i ulješure", pojasnio je.
16.05.2007.

čudo

ak i vinska mušica ima svoju volju

Sićušna vinska mušica može spontano promijeniti smjer letenja bez vanjskog podražaja, tvrde istraživači koji su željeli dokazati da slobodna volja postoji i da je jedna od temeljnih funkcija mozga.


Vinska musica
"Mislim da smo otkrili svijest vinske mušice", rekao je Brembs
"Neurolozi tvrde da slobodna volja ne postoji", rekao je Bjorn Brembs, neurobiolog sa Slobodnog sveučilišta u Berlinu.
Njegova se tvrdnja temelji na studiji iz osamdesetih godina neurologa Benjamina Libeta s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu koji je otkrio da proces kretanja počinje u mozgu još i prije nego što osoba osvijesti želju za pokretom.Neurolozi tvrde da to pokazuje kako mozak samo reagira na vanjski podražaj, a svijest je način racionaliziranja pokreta koji je mozak već odlučio poduzeti."Mnogi ugledni znanstvenici tvrde da je glavna zadaća mozga obrada ulaznih i izlaznih podataka", rekao je Brembs.Ali, što ako nema ulaznoga podatka, pitao se Brembs.On i njegovi kolege izveli su pokus s vinskim mušicama koje nisu bile izložene nikakvom vanjskom podražaju.Životinje, a posebno insekte, često doživljavamo kao složene robote koji regiraju jedino na podražaj, rekao je Brembs.Istraživači su zatvarali vinske mušice u potpuno bijelu komoru i očekivali su da će se one kretati nasumce. No, one su letjele po obrascu koji je mozak spontano stvorio i koji nije mogao biti nasumičan.Brembs kaže da ova studija otkriva mehanizam koji je možda biološki temelj razvoja slobodne volje."Mislim da smo otkrili svijest vinske mušice", rekao je. "Ovo je prva kockica, bez koje se ne može nastaviti."Matematičar George Sugihara iz Instituta za oceanografiju
kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, koji je pomogao u analizi podataka, rekao je da obrazac kretanja mušice pokazuje nelinearnost koja je tipična za mnoge biološke procese.
vijesti o svijetu
<< 05/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


neka videa

animacije

MOJI FAVORITI
-

ARHIVA
8779

Powered by Blogger.ba