Welcome Signs Words

Welcome Signs Wordsvijesti o svijetu 2007/05/14

vijesti o svijetu

Dobrodošli na moj blog,ovim blogom mozete saznati vise o događajima u svijetu

14.05.2007.

jamestown

Bush na proslavi 400. obljetnice Jamestowna
U Sjedinjenim Američkim Državama proteklog je vikenda obilježena 400. obljetnica osnivanja prvog stalnog britanskog naselja na američkoj obali, Jamestowna u državi Virginiji, na kojoj se okupilo više tisuća posjetitelja privučenih brojnim manifestacijama, od replika jedrenjaka na kojima su 1607. stigli prvi kolonosti, do brojnih kostiminarih statista koji su evocirali život i običaje prvih kolonista.


Jamestown
George W. Bush obišao je povijesne objekte u gradu
Svečanom obilježavanju četiri stoljeća Jamestowna u nedjelju se pridružio i američki predsjednik George W. Bush koji je obišao povijesne objekte u gradu - naselje Jamestown u kojemu i dalju traju arheološka iskapanja, povijesnu jezgru grada i prigodni park podignut u povodu obljetnice.
"Iz naše vlastite povijesti znamo kako je put do demokracije dug i težak. Postoje mnogi izazovi i mnogi uzmaci na tom putu. Ipak, možemo imati povjerenja u krajnji rezultat jer vidimo snagu u kojoj sloboda transformira društva", rekao je Bush u prigodnom govoru."Danas demokratske institucije puštaju korijene tamo gdje je sloboda donedavno bila nezamisliva. Amerika je ponosna da promiče širenje demokracije i mi moramo stati uz one koji se bore za svoju slobodu. Napredovanje slobode je velika priča našeg vremena i nova poglavlja pišu se svaki dan", poručio je Bush, izrijekom spominjući Irak i Afganistan.
Jamestown
Bush je naglasio kako su vrijednosti poput poštivanja zakona i osobnih sloboda uhvatile korijene u Jamestownu prije više stoljeća
Naglasio je kako su vrijednosti poput poštivanja zakona i osobnih sloboda uhvatile korijene u Jamestownu prije više stoljeća. "One su procvale diljem naše zemlje, a jednoga dana cvasti će u svakoj zemlji", rekao je.
U vrijeme osnivanja Jamestowna, 1607., Španjolska je već imala dvije stalne kolonije na tlu današnjeg SAD-a, a dva ranija engleska pokušaja naseljavanja izjalovila su se.Skupina od 105 kolonista i 39 članova posade, muškaraca i dječaka, na čelu s kapetanom Johnom Smithom, ukrcala se u prosincu 1606. u Engleskoj na tri dotrajala broda i krenula na šestomjesečno putovanje koje su financirali privatni investitori Kompanije Virginija iz Londona, sve u cilju pronalaska zlata i prolaza do Dalekog istoka.Iskrcali su se na močvarni otok na ulazu u zaljev Cheseepeake i nazvali ga po engleskom kralju Jamesu, koji je za njih navodno rekao da su "užasni ljudi za koje nije šteta ako nestanu", budući da ih je većina bila iz londonskih 'slumova', a predvodilo ih je nekoliko razbaštinjenih pripadnika aristokracije - piše The Washington Post u posebnom prilogu.Umjesto da se obogate, većina ih je umrla od tifusa, dizenterije i gladi, a pokušaj osnivanja trgovačke kolonije pretvorio se u iznimno tegoban pothvat. Izgradili su trokraku drvenu tvrđavu čiji su ostaci pronađeni 1993.Prvu godinu potrajale su im namirnice koje su donijeli iz Engleske, uz one dobivene razmjenom s indijancima plemena Algonqian, no 1609. i 1610. zavladala je glad u kojoj su pribjegavali i kanibalizmu, a 80 posto ih je umrlo. Nakon toga, čelnici naselja naredili su evakuaciju, zakopali topove s tvrđave i premali brod za povratak, no u to vrijeme stigla su nova tri broda sa 150 naseljenika i tako se Jamestowvn uspio očuvati.Godine 1616. dovedeni su i prvi crni robovi s afričkih obala, s
područja današnje Angole, a krenuo je uzgoj duhana koji je postao glavni izvozni proizvod i zaštitni znak prve britanske kolonije Virginije.
U srpnju 1619. prvi je put zasjedala Opća skupština Virginije, po uzoru na britanski parlament, i tada su postavljeni temelji za ustavnu vladavinu, vjerske slobode i privatno poduzetništvo na kojima počiva današnja Amerika.
14.05.2007.

Bugarski carinici zaplijenili 48 kilograma heroina

Bugarski carinici zaplijenili 48 kilograma heroina
Bugarski su carinici zaplijenili 48 kilograma heroina vrijednog 4,3 milijuna leva (oko 16,5 milijuna kuna) u kamionu koji je putovao iz Turske prema Makedoniji, objavljeno je u nedjelju.


Heroin
(Arhivska fotografija)
Droga je bila smještena u 91 paketiću u tajnim odjeljcima u kamionu. 
Ovo je peti put ove godine da su bugarski carinici na prijelazu
Kapiten Andreevo s Turskom zaplijenili heroin.
Bugarska je jedna od ključnih ruta krijumčara drogom iz Azije prema zapadnoj Europi.
14.05.2007.

U eksploziji u kafiću poginulo deset osoba

U eksploziji u kafiću poginulo deset osoba
Najmanje deset osoba poginulo je u nedjelju u eksploziji u jednom kafiću u ruskom gradu Orsku, na južnom rubu Urala.


Eksplozija
Nakon eksplozije izbio je požar
Agencija Interfax poziva se na izjavu glasnogovornika Ministarstva sigurnosti po kojoj je kafić, smješten u gradskom trgovačkom centru, u potpunosti uništen u eksploziji nakon koje je izbio požar koji je obuhvatio više od 150 četvornih metara.
Novinska agencija Itar-tass, također se pozivajući na izjave iz
Ministarstva, objavila je da je pronađeno najmanje deset mrtvih tijela, ali da još nije poznato koliko je gostiju bilo u kafiću u vrijeme eksplozije.
U tijeku je istraga u cilju otkrivanja uzroka eksplozije.
14.05.2007.

plastična krv

Stvorena 'plastična' krv
Novorazvijena umjetna krv će predstavljati veliku pomoć u hitnim situacijama, vjeruju njeni tvorci sa Sheffield University.


Krv
(Arhivska fotografija)
Po riječima britanskih znanstvenika, ovakva krv je jeftina.
lako se transportira, nije je nužno držati na niskim temperaturama, a ima i duži vijek trajanja od prirodne krvi.Umjetna krv se sastoji od plastičnih molekula koje, kao i hemoglobin, u jezgri imaju atom željeza koji omogućuje prijenos kisika organizmom.Istraživači dodaju kako su im nužna dodatna sredstva za razvoj konačnog prototipa koji će biti podvrgnut biološkim testiranjima.
14.05.2007.

DIPLOMIRALA SA 95 GODINA

Video: Diplomirala s 95 godina zajedno s unukom
Nola Ochs, bakica iz Kanzasa, postigla je novi rekord - diplomirala je u 96. godini i to zajedno sa svojom unukom.

 
 
48409 Uručenje diplome vremešnoj studentici Trajanje: 00:52
 
 

Diplomirala u 95. godini zajedno s unukom
Noli Ochs diploma iz povijesti na Sveučilištu Fort hays u Kanzasu uručena je u subotu.
Da bi svečanost bila još uveličana, s Nolom je diplomirala i njezina 22-godišnja unuka Alexandra.- Svaki dan je išla na predavanja, obožava predavanja, zbog toga je i pohađala fakultet. Bilo je to nevjerojatno iskustvo, izjavila je Alexandra Ochs.Nola je rođena 1911. godine. Prvi puta fakultet je upisala 1930. godine, no odustala je jer nije mogla uskladiti studijeske obveze s podizanjem četiri sina.Fakultet je ponovno upisala 1978., nakon smrti supruga. Tada je imala 76 godina i neko je vrijeme čak živjela u sveučilišnom kampusu.- Vrlo sam ponosna na diplomu i nastojat ću ohrabrivati i druge da učine isto, rekla je vremešna studentica na svečanosti dodjele diploma.
Diplomirala u 95. godini zajedno s unukom
 
vijesti o svijetu
<< 05/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


neka videa

animacije

MOJI FAVORITI
-

ARHIVA
8779

Powered by Blogger.ba