Welcome Signs Words

Welcome Signs Wordsvijesti o svijetu 2007/05

vijesti o svijetu

Dobrodošli na moj blog,ovim blogom mozete saznati vise o događajima u svijetu

23.05.2007.

Automobili će uskoro voziti na aluminij

Automobili će uskoro voziti na aluminij
Znanstvenici s američkog sveučilišta Purdue, u Indiani, razvili su metodu koja koristi aluminijsku slitinu za izdvajanje vodika iz vode kako bi se pokrenuli motori s unutarnjim izgaranjem i time se zamijenio benzin.


Automobil
Inženjeri su objavili da kuglice od aluminija i galija mogu, nakon što se poliju vodom, proizvesti čisti vodik, što nudi zamjenu za motore koje pokreće benzin. 
Ipak, još nisu odlučili koji bi bio način za proizvodnju i skladištenje vodika, ali ako se ostvare prognoze znanstvenika, vodik će se proizvoditi na zahtjev, onoliko koliko ga treba, kad ga treba. Uvjereni su da bi se mogao koristiti za automobile i kamione, kao zamjena za benzin ili kao gorivo za vodikove gorive ćelije. Vodik se smatra krajnje čistim gorivom, posebno za automobile, jer kad izgara ispušta samo vodu. Američki predsjednik Bush proglasio je vodik gorivom budućnosti iako mu je, sudeći po njegovoj vanjskoj politici, puno draža nafta.'Ako se ostvare prognoze američkih znanstvenika, vodik će se proizvoditi na zahtjev - onoliko koliko ga treba i kad ga treba', rekao je profesor Jerry Woodall.Woodall tvrdi da se vodik neće morati skladištiti i transportirati, uklonivši tako dva problema u proizvodnji vodika. Znanstvenici misle da bi se, za početak, spomenuti sistem mogao koristiti za manje motore poput kosilica za travu i električne pile.Uvjereni su da bi se mogao koristiti i za automobile i kamione, kao zamjena za benzin ili kao gorivo za vodikove gorive ćelije.Sam aluminij ne reagira s vodom jer, prilikom izlaganja kisiku, formira zaštitni film. Dodavanje galija sprečava formiranje filma pa aluminij reagira s kisikom u vodi i otpušta vodik i aluminij oksid.Ono što ostaje je aluminij oksid i galij, dok je nusproizvod izgaranja vodika u motoru voda.
23.05.2007.

NASA testira podvodnog robota za traženje izvanzemaljskog života

NASA testira podvodnog robota za traženje izvanzemaljskog života
Stručnjaci NASA-e provode testiranje podvodnog robota u jednom od najdubljih jezera na svijetu. Žele iskušati njegove sposobnosti u potrazi za životom na Jupiterovom mjesecu 'Europa'.

 
 
49314 Podvodni robot traži život u El Zacatonu
 
 

Clementine
Robota koji će prikupiti sve te podatke nazvali su Clementine zbog njegove narančaste boje i okruglog oblika
Znanstvenici su ustanovili da je jezero El Zacaton u Mexicu najbolja zamjena za Jupiterov ledeni mjesec te su u njega porinuli najnoviji model podvodnog robota kako bi ga testirali.
'Ovaj je projekt osmišljen je kako bi se poboljšao razvoj tehnologije za potragu života na Jupiterevu mjesecu 'Europa' i to kroz testiranje mogućnosti robota da probije kilometre leda te dođe do tekućeg dijela oceana. Ako ćemo istraživati život u tekućem oceanu moramo imati sredstvo s kojim ćemo to i ostvariti', rekao je Marcus Gray, jedan od znanstvenika koji rade na projektu.Znanstvenici planiraju snimiti fotografije područja na koje odlazi robot te uzeti uzorke tla.Robota koji će prikupiti sve te podatke nazvali su Clementine, zbog njegove narančaste boje i okruglog oblika.'Robot fotografira podvodne pećine, analizira vodu i traži život u dubinama koje do sada nisu istražene. Želimo znati koliko života ima dolje. Ako otkrije život na toj dubini, znači da je sposoban otkriti život na 'Europi', naravno, ako ga tamo ima', kazao je biolog Antonio Fregoso.Clementine proizvodi trodimdenzionalne fotografije i prikuplja kamenje koje će kasnije analizirati znanstvenici.
23.05.2007.

Arheolozi pronašli odlično očuvanu grobnicu

Arheolozi pronašli odlično očuvanu grobnicu
Belgijski su arheolozi otkrili izvrsno očuvanu grobnicu jednog egipatskog dvorjanina koji je živio prije 4.000 godina, izvijestilo je egipatsko ministarstvo kulture.


grobnica u Kairu
Ekipa arheologa s Katoličkog sveučilišta iz belgijskog Leuvena slučajno je pronašla grobnicu, prema mišljenju stručnjaka jednu od do ada najbolje očuvanih, dok su obavljali iskopavanja na nekropoli Deir al-Barsha blizu grada Minye, južno od Kaira.
U grobnici je pronađena mumija Henua, visoko rangiranog dvorjanina, umotanog u laneno platno i smještenog u hijeroglifima bogato ukrašen sarkofag s tekstom upućenim bogovima Anubisu i Osirisu.Uz njegovo su mumificirano tijelo u grobnici pronađene odlično očuvane oslikane figurice radnika koji su izrađivali cigle, žena koje su pravile pivo i mljele žitarice te model brodića s veslima, stoji u priopćenju ministarstva.'Kipići su izvanredno dobro očuvani. Karakterizira ih prikaz realnog načina života te neobični detalji, poput primjerice prljavih nogu i ruku kod 'proizvođača' cigli', rekao je jedan od arheologa.
23.05.2007.

Najmanja televizija na svijetu

Najmanja televizija na svijetu
Sada više nema nikakvog razloga da propustite vaš omiljeni televizijski show ili seriju. Japanci ovog tjedna puštaju u prodaju toliko malu televiziju da je možete nositi na svojim naočalama.

 
 
49759 Duga dva cm, teška 35 g
 
 

Nazvana 'Teleglass T3-F', televizija je dijagonalno duga svega dva centimetra, a teška je 35 grama. 'Koristeći ovaj gadget, možete uživati gledajući video jednim okom dok drugim gledate kuda idete', kaže Daizo Kiyohara, direktor optičke tvrtke Scalar, tijekom prezentacije.U tvrtki kažu kako će njihov novi proizvod koristiti milijunima ljudi koji satima putuju gradskim prijevozom. Uz televiziju dobijete i okvir za naočale, a za novi hit trebat ćete izdvojiti oko 800 američkih dolara. Nadamo se samo kako uz mobitele i iPodove, nova hit televizija neće postati nezaobilazna tijekom vožnje automobila.
23.05.2007.

Priroda još jednom demonstrira svoju moć

Video: Munja spržila drvo
Iako biste se, nakon što vas u šumi iznenadi grmljavina, najradije sklonili pod drvo, postoji veoma opravdan razlog da to ne učinite. Kako izgleda kad grom udari u drvo, pogledajte u ovom videu.

 
 
49614 Priroda još jednom demonstrira svoju moć
 
 

Munja
23.05.2007.

Uvode se dva eurovizijska polufinala, za istok i zapad?!

Uvode se dva eurovizijska polufinala, za istok i zapad?!
Nakon prigovora zapadnoeuropskih zemalja da njihovi rivali s istoka blisko surađuju tijekom glasovanja kako bi titula pobjednika Eurosonga završila u nekoj od istočnih zemalja, razmatra se mogućnost drastičnih promjena u natjecanju.


Marija Serifović
Marija Šerifović
Tako je pala ideja da se uvedu dva polufinala, posebno za istočne i posebno za zapadne zemlje Europe, piše britanski Telegraph.
>> Video: Srbija pobjednica Eurosonga

Cilj je natjerati istočne zemlje da glasuju protiv svojih susjeda u borbi za ulazak u finale. 
Tako bi se smanjio broj istočnih sudionika u finalu pa bi bilo i manje darivanja bodova zbog 'dobrosusjedskih odnosa'.Podsjetimo, prigovori sa zapada počeli su frcati nakon što je na ovogodišnjem Eurosongu pobjedila Marija Šerifović iz Srbije s pjesmom 'Molitva', iza koje su se plasirale redom zemlje istočne Europe.To je, stoji u tekstu, rezultat glasovanja po principu dobrosusjedskih odnosa i odgovorni pokušavaju pronači način kako takve stvari ubuduće spriječiti.
23.05.2007.

Prodan najskuplji Ferrari svih vremena

Prodan najskuplji Ferrari svih vremena
Na aukciji 'RM Auctions and Sotheby's' za jedan Ferrarijev automobil ponuđeno je 6.875.000 eura.


To je ujedno i najviša cijena koju je postigao jedan Ferrarijev automobil.Radi se o osvajaču Le Mansa, Ferrariju 330 TRI/LM Testa Rosa Spyder iz 1968. godine, za kojeg je anonimni kupac telefonski ponudio 6.875.000 eura. No, ovaj iznos nije dovoljan da se Testa Rosa upiše u Guinessovu knjigu rekorda kao najskuplje prodani automobil svih vremena.Naime, rekord drži Bugatti Type 41 Royal Sports Coupe iz 1931. godine koji je prodan 1987. za 11 milijuna dolara.
Ferrari Ferrari Ferrari Ferrari Ferrari Ferrari
19.05.2007.

Happy Meal s marihuanom

Happy Meal s marihuanom
Osmogodišnja djevojčica iz Illinoisa u McDonaldsu je naručila Happy Meal, a dobila je nešto 'sretniji' meni nego što je očekivala. Naime, Happy Meal bio je obogaćem marihuanom, lulom i upaljačem.


Happy Meal
(Arhivska fotografija)
'Ona je samo rekla, mama, imam upaljač u svom Happy Mealu, a ja sam joj rekla da ode to pokazati tati!', kaže Andrea Irelan, majka djevojčice. 
Policija Illinosa kaže da droga pripada zaposleniku McDonaldsa, 17-godišnjem mladiću Brandonu Scottu. Čini se da je on pogreškom donio marihuanu na posao, a onda ju je odlučio sakriti u kutiju koja je predviđena za Happy Meal. Drugi zaposlenik, ne znajući što se u kutiji nalazi, uzeo ju je i u njoj servirao hranu.Taj dan definitivno nije bio Bradnonov. Ostao je bez maruhuane, lule i posla, a policija je protiv njega podigla optužnicu za posjedovanje droge.Roditelji djevojčice koja je uz hranu dobila drogu razmišljaju hoće li tužiti McDonalds.
19.05.2007.

Francuski 'Spiderman' popeo se na neboder

Francuski 'Spiderman' popeo se na neboder
Alain Robert, poznat pod nadimkom francuski 'Spiderman', popeo se na neboder na Potsdamer Platzu u berlinskoj poslovnoj četvrti, nakon čega ga je policija nakratko privela.

 
 
49209 'Spiderman' ovaj put uspio Trajanje: 02:17
 
 

Uz pljesak velikog broja radoznalih promatrača penjač se samo snagom svojih ruku, bez osiguranja, penjao uz neboder Debis, osmu po visini zgradu u prijestolnici visoku 106 metara, smještenu na južnom dijelu trga. Kad je bio na pola puta raširio je reklamni natpis s imenom
tvrtke za telefonske komunikacije koja je sponzorirala njegov pothvat.
Kada se nakon 40 minuta penjanja spustio na zemlju dočekala ga je policija. Zaradio je kaznu zbog remećenja javnog reda i mira, nakon čega je pušten, rekao je glasnogovornik policije Andreas Polley.Alain Robert (45) već se na isti način popeo na pedesetak nebodera u svijetu, među kojima i na poslovni toranj u četvrti La Defense kod Pariza, na Eiffelov toranj, toranj Montparnasse, Empire State Building u New Yorku, Petronas Towers u Kuala Lumpuru, Taipei 101 u Tajvanu, najvišu zgradu na svijetu (508 m) te Cheung Kong Center u Hong Kongu.Prije nego se počeo penjati na zgrade, slovio je za najboljeg
slobodnog penjača. U nesreći koja mu se 1982. dogodila na jednom takvom pothvatu zamalo je izgubio život i ostao je 66-postotni invalid s malim izgledima da se vrati penjanju.
18.05.2007.

Po ključ naglavačke u kanalizaciju

Po ključ naglavačke u kanalizaciju
Što se dogodi kada vam u kanalizaciju padne ključ posuđenog automobila? Idete po njega, pa makar i naglavačke! Pogledajte fotografije...


Jedan Karlovčanin posudio je auto od prijatelja.  Problemi su nastali kada mu je ključ 'prošao' kroz ruke i pao u kanalizacijski šaht.Na sreću, šaht je dubok samo metar i pol pa je ključ uz pomoć prijatelja izvukao 'nesretnik' kojem je tamo ispao. Ključ je spašen, a nadamo se da incident nije narušio prijateljstvo. 
U kanalizaciju naglavacke po kljuc
(Foto: Mladen R.)
U kanalizaciju naglavacke po kljuc
(Foto: Mladen R.)
U kanalizaciju naglavacke po kljuc
18.05.2007.

Debeljuca u minuti postala mršavica

Debeljuca u minuti postala mršavica
Kako uistinu izgledaju ljepotice s naslovnica, zapitat ćete se nakon što pogledate ovaj video. Naime, jedan majstor Photoshopa pokazao je kako od debeljuce u samo nekoliko minuta stvoriti fotomodel. Uvjerite se sami.

 
 
48964 Photoshop stvara ljepotice Trajanje: 03:25
18.05.2007.

Sunčane naočale kao obavezni dio školske odore

Sunčane naočale kao obavezni dio školske odore
Zbog povećanog broja očnih bolesti i raka kože naočale za sunce trebale bi postati obvezni dio školske odore, drže znanstvenici u Australiji.


Naocale
Istraživanjem je utvrđeno da skoro 74 posto učenika ima sunčane naočale ali ih koriste kao modni detalj i vrlo rijetko ih nose
Rezultati istraživanja na 640 adolescenata, koji bi trebali biti
predstavljeni na oftalmološkoj konferenciji krajem ovog tjedna, pokazuju da je zbog jakog zračenja od sunčevog svjetla porastao broj očnih bolesti i raka kože.
Istraživanjem je utvrđeno da skoro 74 posto učenika ima sunčane naočale ali ih koriste kao modni detalj i vrlo rijetko ih nose. Također je zabilježena vrlo niska svijest da jako zračenje može izazvati bolesti oka kao što su mrena ili rak kože na kapcima.Prof. Dinesh Selva s Instituta za oftalmologiju kaže da je područje kapaka vrlo često kritično područje na kojem se javlja rak kože. "Da se u škole uvede pravilo nošenja naočala za sunce, to bi imalo učinak kao što je dobar potez bio obvezno nošenje kapa u mnogim australskim školama", tvrdi prof. Selva.
18.05.2007.

otvoren sajam ruža

otvoren sajam ruža

Desetci tisuća posjetitelja pohrlilo je na Goodwill stadion u Tokioju kako bi prisustvovalo devetom po redu Internacionalnom sajmu ruža.

 
 
49124 Stotine tisuća vrsta na jednom mjestu Trajanje: 02:26
 
 

Ogromni baseball stadion krcat je stotinama vrsta ruža, od običnih vrtnih vrsta pa sve do hibrida kao što su vrsta Čaj ruža i Burbon ruža. Japan njeguje dugu tradiciju u izradi cvjetnih aranžmana, a Japanci su fasciniranim cvijećem svih vrsta. No, ruža ipak, kao simbol nježnosti i ženstvenosti, zauzima posebno mjesto. 'Volim miris ruže i način na koji latice se latice preklapaju', kaže 71-godišnja kućanica Hiroko Kamiya. Predviđa se da će sajam ruža, koji će trajati pet dana,  posjetiti oko 250 tisuća ljudi.  'Ruže su prekrsne i ekstravagantne. No, da bi bile tako prekrasne treba dosta muke, ruže je prilično teško uzgajati', objašnjava 59-godišnja Keiko Hoshino. 
18.05.2007.

Napad nemilosrdne kornjače

Video: Kornjača napada mačke
Misija ove hrabre kornjače bila je istjerati mačku iz vrta. I nimalo se nije obeshrabrila kada je mački u pomoć priskočila kolegica iz susjednog dvorišta. Naprotiv, to ju je samo još jače razljutilo.

 
 
49160 Napad nemilosrdne kornjače Trajanje: 02:06
 
 

Kornjaca napade macke

Kornjaca napade macke
18.05.2007.

Breakdancer 'šutnuo' dijete

Video: Breakdancer 'šutnuo' dijete
Što se dogodi kad pažnja roditelja na trenutak popusti pa maleno dijete zaluta među rasplesane breakdancere? Moguće su svakakve posljedice.

 
 
49155 Breakdance umalo koban za dijete Trajanje: 00:17
 
 

No, trogodišnjak kojeg je u ovom videu breakdancer 'zahvatio' nogom, na sreću nije ozlijeđen.Roditeljima trogodišnjaka ipak poručujemo da ubuduće bolje paze na svoje dijete koje je u ovom slučaju moglo ozbiljno stradati.
Breakdance
Breakdance
17.05.2007.

Novi sport na Tajlandu

Novi sport na Tajlandu
Ni legendarnom lovcu na krokodile Steveu Irwinu vjerojatno nije palo na pamet glavu gurati u ralje krokodila, no na Tajlandu se mnogi bave ovim 'sportom'. Pogledajte fotke.


Novi sport na Tajlandu
Hrvanje s krokodilima postaje sve popularnije
17.05.2007.

Objavljen najjači dokaz o postojanju tamne materije

Objavljen najjači dokaz o postojanju tamne materije
Snimka golemog prstena tzv. tamne materije, koju je snimio svemirski teleskop Hubble, a koju su u utorak objavili stručnjaci iz NASA-e i ESA-e, predstavlja najjači dokaz do sada da ta 'fantomska' svemirska tvorevina doista postoji.


Tamna materija
Znanstvenici vjeruju da je prsten tamne materije nastao tijekom gigantskog sudara dviju galaksija udaljenih 5 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje.
- To je definitivno najbolji dokaz o postojanju te misteriozne stvari, rekao je Myungkook James Jee sa Sveučilišta John Hopkins.
 
Tamna materija jedna je od najintrigatnijih tema među znanstvenicima koji se bave proučavanjem svemira.
Naime, izračunima je ustanovljeno da ukupna količina sve poznate, 'obične' materije (o kojoj se opet premalo zna, ali ju barem nedvosmisleno osjećamo, a shvaćamo i velik dio njenog ponašanja i svojstava) čini maksimalno 15 posto ukupne težine svemira, što je daleko premalo da bi se svemir održao 'na okupu'.Znanstvenici stoga vjeruju da preostalih 85 posto čini ta misteriozna tamna materija, čija gravitacija tako sprječava da se svemir naprosto rasprši. Tamna materija, kao što joj i samo ime kaže, ne može se vidjeti izravno i ne reflektira svjetlost. No, znanstvenici su zaključili na njezino postojanje kada su zapazili da velika tamna područja u svemiru skreću, zakrivljuju putanju svjetlosti koju emitiraju udaljenije galaksije. Zaključili su kako je za to odgovorna jaka sila gravitacije tih 'oblaka' nepoznate i nevidljive materije koju su nazvali tamnom.Znanstvenici nemaju nikakav podatak na temelju kojeg bi mogli zaključiti od čega se tamna materija sastoji, no nagađa se da se radi o nekoj vrsti čestice.  - Ova snimka je doista uzbudljiva, naravno, ukoliko doista prikazuje to što mislimo da prikazuje. Zato i čekamo mišljenje drugih kolega, rekao je Richard Massey s kalifornijskog Instituta za tehnologiju. Hubble je još ranije snimio sudar dviju galaksija tijekom kojeg se pojavila tamna materija. Znanstvenici su načinili simulaciju jednog takvog sudara tijekom kojeg je došlo do 'mreškanja' tamne materija, njezinog izviranja i mreškastog širenja.
 
- Tako smo je i zapazili. Ona zauzima određen prostor i poprima određen oblik, u ovom slučaju prstena čiji oblik nastaje zahvaljujući tome što na mjesta ispunjena tamnom materijom zakrivljuju svjetlost udaljenijih galaksija. Tamo gdje bi svjetla moralo biti, a nema ga, mjesto je gdje se nalazi tamna materija, barem tako vjerujemo, pojasnio je Jee.
  
Još jedna okolnost znanstvenicima nameće nova pitanja.
Na dosadašnjim snimkama, naime, tamna materija nikad nije bila tako jasno odijeljena od 'normalne' materije, plinova i sadržaja galaksije iz koje proviruje. - Čini se da je tamna materija najuobičajenija stvar u svemiru, a mi o njoj ne znamo praktički ništa. To je više nego razočaravajuće, izjavio je Massey.
17.05.2007.

Djeca izbjegla udar groma

Video: Djeca izbjegla udar groma
Da nevrijeme ponekada zna biti po život opasno pokazuje i snimka na kojoj se jasno vide djeca koja su za dlaku izbjegla udar groma.

 
 
48954 Djeca izbjegla smrt Trajanje: 00:43
 
 

Djeca izbjegla udar groma
16.05.2007.

Golf pod vodom

Golf pod vodom
U Kini je održan i svijetu predstavljen prvi turnir u golfu koji se održava pod vodom.


Golf
Turnir se održao u Zuohai akvariju u gradu Fuzhou, u provinciji Fujioan. Svoja golferska znanja na dnu akvarija pokazalo je 50 natjecatelja. 
'Pravila su skoro jednaka pravilima golfa na travi. Tko god da prvi loptom pogodi rupu, pobjeđuje', kaže glasnogovornik ovog neobičnog turnira. Igračima je brzina kojom su gađali rupe loptama bila važnija nego broj rupa koje su pogodili. 'Voda čini igru znatno zanimljivijom. Ne samo da ribe i vodeni sisavci odvlače pažnju natjecateljima  već i voda otežava ravnotežu igrača. Struja vode utječe i na preciznost pa je vrlo teško lopticom naciljati rupu', kaže glasnogovornik.Pobjednik turnira 'spremio' je loptu u rupu za samo 20 sekundi, a natjecatelju koji je igru završio posljednji za to je trebalo čak pet minuta.
16.05.2007.

Portugalci zaplijenili 5 tona hašiša

Portugalci zaplijenili 5 tona hašiša
Portugalske vlasti zaplijenile su na jugu zemlje blizu pet tona hašiša, namijenjenog Velikoj Britaniji i uhitile su tri osobe, objavila je u srijedu policija u Lisabonu.


hasis
U dvije operacije policija je uhitila tri osobe, državljane Britanije i Irske koji žive u Malagi u Španjolskoj.
Policija ih sumnjiči da pripadaju mreži koja prodaje drogu u nekoliko zemalja Europske unije i posebice Velikoj Britaniji, precizira se u policijskom priopćenju.Prema prvim elementima istrage, jedan od uhićenih mogao bi biti ključni dužnosnik organizacije.
16.05.2007.

Princ Harry ipak neće služiti vojni rok u Iraku

Princ Harry ipak neće služiti vojni rok u Iraku
Britanski princ Harry neće otputovati sa svojom pukovnijom u Irak kako je ranije najavljeno, nakon konačne odluke donesene u najvišim krugovima britanske vojske, izvijestio je BBC.


Princ Harry
Princ Harry
Načelnik glavnog stožera, general Sir Richard Dannatt potvrdio je za medije informaciju o donesenoj odluci. 
Dopisnik BBC-a Paul Adams izjavio je kako je Vrhovno vojno zapovjedništvo britanske vojske takvu odluku donijelo uzevši u obzir ranije informacije o prijetnjama iračkih pobunjenika koji su planirali napad na princa i pripadnike njegove pukovnije.Mladi 22-godišnji poručnik, treći u redu za prestolonasljednika, princ Harry, izjavio je kako je "vrlo razočaran" što mu nije pružena prilika za aktivno odsluženje vojnog roka. Mediji su javili kako je razmještaj vojnika iz Harryjeve pukovnije u tijeku. Nedavno je u napadu u Iraku poginula Harryjeva kolegica iz pukovnije.
16.05.2007.

delfini

rski dupini imaju vlastiti dijalekt

Irski znanstvenici koji proučavaju dupine u estuariju rijeke Shannon u jugoistočnom dijelu zemlje, smatraju da te životinje mogu razviti vlastiti dijalekt za međusobno komunikaciju.


Dupin
Simon Berrow, pomorski biolog, ističe da dupini koriste pucketanje za usmjeravanje ili lokaliziranje svog plijena
Zaklada za dupine i faunu Shannona (SDWF) proučava skupinu od stotinjak dupina koji žive u estuariju rijeke Shannon te su snimali zvukove koje proizvode.
U okviru istraživačkog projekta Ronan Hickey je digitalizirao i
analizirao 1.882 zvukova irskih dupina i dupina iz zaljeva Cardigan uz obale Wallesa.
Istraživač je otkrio 32 tipa zvukova koji se mogu svrstati u šest
velikih skupina.
Otkrio je da obje skupine dupina koriste većinu tipova zvukova, ali osam ih koriste samo irski delfini."Stvaramo katalog različitih tipovima zvukova kojima se koriste dupini i pokušavamo ih spojiti s njihovim ponašanjem kao što su kopanje, odmatanje, stvaranje veza ili komuniciranje s mladima", pojasnio je profesor Simon Berrow, direktor projekta."Zapravo razrađujemo nešto što bi moglo biti rječnik zvukova koje dupini ispuštaju", dodao je.Simon Berrow, pomorski biolog, ističe da dupini koriste pucketanje za usmjeravanje ili lokaliziranje svog plijena. Ti im zvukovi služe za komunikaciju."Ispuštaju i druge tipove zvukova slične lajanju, roktanju ili
pucnjevima iz puške", rekao je Berrow.
"Kada sam prvi put čuo zvuk nalik na pucnjeve iz puške bio sam iznenađen. Mislio sam da su ulješure jedina vrsta koja proizvodi takve zvukove. Možemo pretpostaviti da ih koriste na isti način kao i ulješure", pojasnio je.
16.05.2007.

čudo

ak i vinska mušica ima svoju volju

Sićušna vinska mušica može spontano promijeniti smjer letenja bez vanjskog podražaja, tvrde istraživači koji su željeli dokazati da slobodna volja postoji i da je jedna od temeljnih funkcija mozga.


Vinska musica
"Mislim da smo otkrili svijest vinske mušice", rekao je Brembs
"Neurolozi tvrde da slobodna volja ne postoji", rekao je Bjorn Brembs, neurobiolog sa Slobodnog sveučilišta u Berlinu.
Njegova se tvrdnja temelji na studiji iz osamdesetih godina neurologa Benjamina Libeta s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu koji je otkrio da proces kretanja počinje u mozgu još i prije nego što osoba osvijesti želju za pokretom.Neurolozi tvrde da to pokazuje kako mozak samo reagira na vanjski podražaj, a svijest je način racionaliziranja pokreta koji je mozak već odlučio poduzeti."Mnogi ugledni znanstvenici tvrde da je glavna zadaća mozga obrada ulaznih i izlaznih podataka", rekao je Brembs.Ali, što ako nema ulaznoga podatka, pitao se Brembs.On i njegovi kolege izveli su pokus s vinskim mušicama koje nisu bile izložene nikakvom vanjskom podražaju.Životinje, a posebno insekte, često doživljavamo kao složene robote koji regiraju jedino na podražaj, rekao je Brembs.Istraživači su zatvarali vinske mušice u potpuno bijelu komoru i očekivali su da će se one kretati nasumce. No, one su letjele po obrascu koji je mozak spontano stvorio i koji nije mogao biti nasumičan.Brembs kaže da ova studija otkriva mehanizam koji je možda biološki temelj razvoja slobodne volje."Mislim da smo otkrili svijest vinske mušice", rekao je. "Ovo je prva kockica, bez koje se ne može nastaviti."Matematičar George Sugihara iz Instituta za oceanografiju
kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, koji je pomogao u analizi podataka, rekao je da obrazac kretanja mušice pokazuje nelinearnost koja je tipična za mnoge biološke procese.
15.05.2007.

Rok za spas Zemlje samo pet godina

Rok za spas Zemlje samo pet godina
Svjetski vođe imaju rok od pet godina za spašavanje Zemlje od katastrofalnih klimatskih promjena.


Zemlja
Dokument Svjetskog fonda za biljni i životinjski svijet pokazuje kako svijet može proizvesti više nego dovoljno održive energije za zauzdavanje klimatskih promjena, ali pod uvjetom da ključne odluke budu donesene do 2012. godine.
James Leape, generalni direktor Svjetskog fonda, rekao je kako svijet nikada nije bio zabrinutiji klimatskim promjenama te da se njihovo napredovanje treba hitno usporiti.'Pitanje koje se najčešće postavlja je kako obuzdati opasnu razinu emitiranja ugljičnog dioksida, ali na način da se to ne odrazi na životnom standardu', rekao je Leape.'Imamo kratak vremenski period u kojem možemo posijati sjeme promjena. Taj period iznosi samo pet godina. Ne smijemo si dopustiti da ga protratimo', dodao je. 'Ovo nije nešto što se može ostaviti sa strane za kasnije razmatranje. Moćne svjetske države dužne su učiniti nešto za budućnost Zemlje. Ukoliko to propuste učiniti, buduće generacije će morati živjeti u otegotnim uvjetima te činiti mnoge kompromise kako bi preživjeli', zaključio je Leape.
Pošalji
15.05.2007.

Dijete ozlijeđeno u padu bespilotne letjelice NATO-a

Dijete ozlijeđeno u padu bespilotne letjelice NATO-a
Sedmogodišnje dijete lakše je ozlijeđeno prilikom pada bespilotne letjelice NATO-a na krov kuće u selu Grejkovce na jugu Kosova, priopćila je kosovska policija.


Kosovo već dulje vrijeme tresu nemiri
(Arhivska fotografija)
Glasnogovornik kosovske policije Veton Elshani rekao je novinarima da je letjelica pala oko 16.40 u dvorište kuće u selu Grejkovce te da je pritom lakše ozlijeđeno dijete koje je odmah prevezeno u bolnicu.
Pad letjelice nije znatnije oštetio kuću, dodao je Elshani.Pripadnici KFOR-a odmah su stigli na mjesto nesreće i letjelicu prevezli do obližnjeg aerodroma kod sela Grejkovce.Očevid su obavili pripadnici kosovske policije i nadležni javni
tužitelj.
15.05.2007.

Simulirali napad na školu, djeca šokirana

Simulirali napad na školu, djeca šokirana
Zaposlenici osnovne škole u Murfreesborou, u državi Tennessee u SAD-u, ocijenili su da je, kako bi se objasnilo djeci što se dogodilo na sveučilištu Virginia Tech, potrebno prirediti lažni oružani napad na školu koji se na kraju pokazao toliko uvjerljivim da je među djecom zavladala panika.


Masakr na americkom sveucilistu, vise od 30 mrtvih
Podvornik i učitelji rekli su djeci da se na krovu škole nalazi naoružani muškarac, zatvorili ih u mračnu sobu i uvjerili da su pucnjevi koje čuju usmjereni na njih. Rezultat: među djecom je zavladala panika.
Eksperiment je vodio jedan od školskih savjetnika Don Bartch koji kaže da je njihova namjera bila didaktična."Poslije toga smo se okupili i dugo raspravljali o tome što smo mogli napraviti da je ta situacija bila stvarna", tumači Bartch.Roditelji djece, međutim, nisu pozdravili tu originalnu inicijativu.
"Zatvorili su našu djecu u mračnu sobu i pravili se da pucaju po njima. Djeca su se prestrašila jer su mislili da je paljba stvarna i da je stvarno usmjerena na njih", rekla je jedna od majki.
Iako je eksperiment trajao samo pet minuta, kada se u sobi upalilo svijetlo barem polovica djece briznula je u plač.Ravnateljica škole nije objasnila koje bi, uz didaktične, bile
dodatne pedagoške vrijednosti eksperimenta.
14.05.2007.

jamestown

Bush na proslavi 400. obljetnice Jamestowna
U Sjedinjenim Američkim Državama proteklog je vikenda obilježena 400. obljetnica osnivanja prvog stalnog britanskog naselja na američkoj obali, Jamestowna u državi Virginiji, na kojoj se okupilo više tisuća posjetitelja privučenih brojnim manifestacijama, od replika jedrenjaka na kojima su 1607. stigli prvi kolonosti, do brojnih kostiminarih statista koji su evocirali život i običaje prvih kolonista.


Jamestown
George W. Bush obišao je povijesne objekte u gradu
Svečanom obilježavanju četiri stoljeća Jamestowna u nedjelju se pridružio i američki predsjednik George W. Bush koji je obišao povijesne objekte u gradu - naselje Jamestown u kojemu i dalju traju arheološka iskapanja, povijesnu jezgru grada i prigodni park podignut u povodu obljetnice.
"Iz naše vlastite povijesti znamo kako je put do demokracije dug i težak. Postoje mnogi izazovi i mnogi uzmaci na tom putu. Ipak, možemo imati povjerenja u krajnji rezultat jer vidimo snagu u kojoj sloboda transformira društva", rekao je Bush u prigodnom govoru."Danas demokratske institucije puštaju korijene tamo gdje je sloboda donedavno bila nezamisliva. Amerika je ponosna da promiče širenje demokracije i mi moramo stati uz one koji se bore za svoju slobodu. Napredovanje slobode je velika priča našeg vremena i nova poglavlja pišu se svaki dan", poručio je Bush, izrijekom spominjući Irak i Afganistan.
Jamestown
Bush je naglasio kako su vrijednosti poput poštivanja zakona i osobnih sloboda uhvatile korijene u Jamestownu prije više stoljeća
Naglasio je kako su vrijednosti poput poštivanja zakona i osobnih sloboda uhvatile korijene u Jamestownu prije više stoljeća. "One su procvale diljem naše zemlje, a jednoga dana cvasti će u svakoj zemlji", rekao je.
U vrijeme osnivanja Jamestowna, 1607., Španjolska je već imala dvije stalne kolonije na tlu današnjeg SAD-a, a dva ranija engleska pokušaja naseljavanja izjalovila su se.Skupina od 105 kolonista i 39 članova posade, muškaraca i dječaka, na čelu s kapetanom Johnom Smithom, ukrcala se u prosincu 1606. u Engleskoj na tri dotrajala broda i krenula na šestomjesečno putovanje koje su financirali privatni investitori Kompanije Virginija iz Londona, sve u cilju pronalaska zlata i prolaza do Dalekog istoka.Iskrcali su se na močvarni otok na ulazu u zaljev Cheseepeake i nazvali ga po engleskom kralju Jamesu, koji je za njih navodno rekao da su "užasni ljudi za koje nije šteta ako nestanu", budući da ih je većina bila iz londonskih 'slumova', a predvodilo ih je nekoliko razbaštinjenih pripadnika aristokracije - piše The Washington Post u posebnom prilogu.Umjesto da se obogate, većina ih je umrla od tifusa, dizenterije i gladi, a pokušaj osnivanja trgovačke kolonije pretvorio se u iznimno tegoban pothvat. Izgradili su trokraku drvenu tvrđavu čiji su ostaci pronađeni 1993.Prvu godinu potrajale su im namirnice koje su donijeli iz Engleske, uz one dobivene razmjenom s indijancima plemena Algonqian, no 1609. i 1610. zavladala je glad u kojoj su pribjegavali i kanibalizmu, a 80 posto ih je umrlo. Nakon toga, čelnici naselja naredili su evakuaciju, zakopali topove s tvrđave i premali brod za povratak, no u to vrijeme stigla su nova tri broda sa 150 naseljenika i tako se Jamestowvn uspio očuvati.Godine 1616. dovedeni su i prvi crni robovi s afričkih obala, s
područja današnje Angole, a krenuo je uzgoj duhana koji je postao glavni izvozni proizvod i zaštitni znak prve britanske kolonije Virginije.
U srpnju 1619. prvi je put zasjedala Opća skupština Virginije, po uzoru na britanski parlament, i tada su postavljeni temelji za ustavnu vladavinu, vjerske slobode i privatno poduzetništvo na kojima počiva današnja Amerika.
14.05.2007.

Bugarski carinici zaplijenili 48 kilograma heroina

Bugarski carinici zaplijenili 48 kilograma heroina
Bugarski su carinici zaplijenili 48 kilograma heroina vrijednog 4,3 milijuna leva (oko 16,5 milijuna kuna) u kamionu koji je putovao iz Turske prema Makedoniji, objavljeno je u nedjelju.


Heroin
(Arhivska fotografija)
Droga je bila smještena u 91 paketiću u tajnim odjeljcima u kamionu. 
Ovo je peti put ove godine da su bugarski carinici na prijelazu
Kapiten Andreevo s Turskom zaplijenili heroin.
Bugarska je jedna od ključnih ruta krijumčara drogom iz Azije prema zapadnoj Europi.
14.05.2007.

U eksploziji u kafiću poginulo deset osoba

U eksploziji u kafiću poginulo deset osoba
Najmanje deset osoba poginulo je u nedjelju u eksploziji u jednom kafiću u ruskom gradu Orsku, na južnom rubu Urala.


Eksplozija
Nakon eksplozije izbio je požar
Agencija Interfax poziva se na izjavu glasnogovornika Ministarstva sigurnosti po kojoj je kafić, smješten u gradskom trgovačkom centru, u potpunosti uništen u eksploziji nakon koje je izbio požar koji je obuhvatio više od 150 četvornih metara.
Novinska agencija Itar-tass, također se pozivajući na izjave iz
Ministarstva, objavila je da je pronađeno najmanje deset mrtvih tijela, ali da još nije poznato koliko je gostiju bilo u kafiću u vrijeme eksplozije.
U tijeku je istraga u cilju otkrivanja uzroka eksplozije.
14.05.2007.

plastična krv

Stvorena 'plastična' krv
Novorazvijena umjetna krv će predstavljati veliku pomoć u hitnim situacijama, vjeruju njeni tvorci sa Sheffield University.


Krv
(Arhivska fotografija)
Po riječima britanskih znanstvenika, ovakva krv je jeftina.
lako se transportira, nije je nužno držati na niskim temperaturama, a ima i duži vijek trajanja od prirodne krvi.Umjetna krv se sastoji od plastičnih molekula koje, kao i hemoglobin, u jezgri imaju atom željeza koji omogućuje prijenos kisika organizmom.Istraživači dodaju kako su im nužna dodatna sredstva za razvoj konačnog prototipa koji će biti podvrgnut biološkim testiranjima.
14.05.2007.

DIPLOMIRALA SA 95 GODINA

Video: Diplomirala s 95 godina zajedno s unukom
Nola Ochs, bakica iz Kanzasa, postigla je novi rekord - diplomirala je u 96. godini i to zajedno sa svojom unukom.

 
 
48409 Uručenje diplome vremešnoj studentici Trajanje: 00:52
 
 

Diplomirala u 95. godini zajedno s unukom
Noli Ochs diploma iz povijesti na Sveučilištu Fort hays u Kanzasu uručena je u subotu.
Da bi svečanost bila još uveličana, s Nolom je diplomirala i njezina 22-godišnja unuka Alexandra.- Svaki dan je išla na predavanja, obožava predavanja, zbog toga je i pohađala fakultet. Bilo je to nevjerojatno iskustvo, izjavila je Alexandra Ochs.Nola je rođena 1911. godine. Prvi puta fakultet je upisala 1930. godine, no odustala je jer nije mogla uskladiti studijeske obveze s podizanjem četiri sina.Fakultet je ponovno upisala 1978., nakon smrti supruga. Tada je imala 76 godina i neko je vrijeme čak živjela u sveučilišnom kampusu.- Vrlo sam ponosna na diplomu i nastojat ću ohrabrivati i druge da učine isto, rekla je vremešna studentica na svečanosti dodjele diploma.
Diplomirala u 95. godini zajedno s unukom
 
13.05.2007.

eurosong 2007

Srbija pobjednica Eurosonga
Srbijanska pjevačica Marija Šerifović s pjesmom "Molitva" pobjednica je ovogodišnjeg Eurosonga održanog u Helsinkiju.


Marija Serifović
Marija Šerifović
Srbijanska predstavnica je nakon subotnje finalne večeri osvojila 268 bodova, temeljnih na glasovima gledatelja iz 42 europske zemlje. Maksimalan broj bodova dobila je i od gledatelja u Hrvatskoj.
Drugo mjesto osvojila je Ukrajina s 235 bodova, a treće Rusija s 207.Hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Eurosongu Dado Topić s grupom Dragonfly nije se plasirao u finale.
12.05.2007.

rusenje zgrade

Video: Plakat srušio zgradu
Zgrada u Indiji srušila se pod teretom jumbo plakata fiksiranog za krov. Reklama je poljuljala strukturu kuće koja se nedugo zatim srušila.

 
 
48064 Rušenje zgrade Trajanje: 00:11
 
 

Zgrada stara 35-godina u Suratu, u zapadnoj indijiskoj državi Gujarat, počela se ljuljati nakon što je na nju fiksirana reklama. Nakon dva dana ljuljana,  srušio ju je vjetar koji je puhao brzinom od 18 kilometara po satu.Vlasti grada evakuirale su stanare  prije rušenja kako bi izbjegli bilo kakav nesretni slučaj. Jumbo plakat na krovu zgrade, koji je bio pričvršćen na noseće zidove, naveden je kao uzrok rušenja.Nitko nije ozlijeđen prilikom ovog pomalo bizarnog slučaja.
Zgrada
Rušenje zgrade
12.05.2007.

enciklopedija života

U pripremi interaktivna Enciklopedija života
Brojne znanstvene institucije u svijetu surađuju na stvaranju interaktivne Enciklopedije života koja će opisivati ukupno 1,8 milijuna životinjskih i biljnih vrsta te drugih oblika života do danas poznatih, objavili su američki promotori.


Interaktivna Enciklopedija zivota
Interaktivna Enciklopedija života već se može pogledati na web stranici http://www.bhl.si.edu
Projekt koji službeno kreće danas, omogućit će pristup svom
sadašnjem poznavanju zemaljske biološke različitosti, omogućujući njezino bolje očuvanje. Stranice te enciklopedije već se mogu pregledati na http://www.bhl.si.edu  
"Enciklopedija života ponudit će dragocjene i dobro organizirane informacije o biološkoj različitosti i njezinoj zaštiti svima, svuda i u svakom trenutku", objasnio je voditelj projekta James Edwards. "To će biti vrlo vrijedna pomoć istraživačima, nastavnicima,
studentima i političkim čelnicima", dodaje on.
Trebat će približno 10 godina da bi se popunile stranice koje će sadržavati sve živuće vrste znanstveno katalogizirane unazad 250 godina. Osim toga, Enciklopedija života konstantno će se aktualizirati radi uključivanja novih identificiranih vrsta.Znanstvena vjerodostojnost enciklopedije zajamčena je sudjelovanjem tisuća stručnjaka iz svijeta, tvrde promotori projekta.Pokretanje projekta financirale su donacije u visini 12,5 milijuna dolara.
12.05.2007.

NASA

NASA predstavila nasljednika Hubblea
Američka svemirska agencija NASA u Washingtonu je javnosti predstavila model svemirskog teleskopa koji bi 2013. godine trebao zamijeniti Hubble i prema najavama znanstvenika doseći najudaljenije kutke svemira.

 
 
   
 
 

Teleskop James Webb
Svemirski teleskop James Webb (JWST), nazvan po ravnatelju NASA-e u vrijeme programa Apollo, bit će veći od Hubblea, postavljen u stacionarnu orbitu dalje od Zemlje i imat će divovsko ogledalo koje će mu omogućiti znatno dalji doseg u dubine svemira. Njegovo lansiranje predviđeno je za šest godina, u lipnju 2013. godine, s europskom raketom Arianne V.
"Teleskop James Webb moći će gledati natrag u početak vremena. On će pronaći prve galaksije i prodirat će kroz oblake prašine da bi vidio formiranje planetarnih sustava, povezujući Mliječni put s našim Sunčevim sustavom", navela je NASA u priopćenju.Model novog teleskopa u prirodnoj veličini postavljen je ispred Nacionalnog zrakoplovnog i svemirskog muzeja Smitsonian u Washingtonu, visok je poput dvokatnice i težak više od pet tona. Prethodno je bio izložen na sastanku Američkog astronomskog društva u Seattleu.JWST će izgraditi tvrtka Northrop Grumman, u kojoj je izrađen i model, s predviđenim proračunom od 4,5 milijarde dolara. Teleskop će biti dugačak 24 metra a visok 12, s heksagonalnim zrcalom promjera 6,5 metara, koje je gotovo tri puta veće od Hubbleova.Bit će postavljen na udaljenosti od 1,5 milijuna kilometara od
Zemlje.
Da bi Hubble, kojem je 17 godina, mogao nastaviti svoju misiju do 2013. godine, bit će mu potrebno servisiranje posade 'space shuttlea', koje je NASA planirala za iduću godinu.
Svemirski teleskop James Webb (JWST)
Svemirski teleskop James Webb (JWST)
12.05.2007.

do you can belive that

Tri godine zaključavala unuka u pseću kućicu
62-godišnja June Candelario osuđena je na tri godine zatvora jer je unuka svaku noć kada je odlazila na posao zaključavala u pseću kućicu i tako pune 3 godine.


June Candelario
June Candelario
"Uopće ne mogu u kojem bi to društvu moglo biti normalno tako nauditi djetetu koje se ne može zaštititi", rekao je sudac Harlan Bockman. 
"Nisam mu željela nauditi. Ja ga jako volim i žao mi je zbog svega", rekla je June, koja je ranije radila u šerifovu uredu s osobama s emocionalnim problemima. June je pune 3 godine, kada je odlazila na posao savjetnice u zatvoru, unuka zaključavala u pseću kućicu u 16 sati i puštala ga van kada se vratila s posla. Kada je zlostavljanje počelo, dječak je imao samo 10 godina, a 13 kada je zlostavljanje okončano. Kako je dječak rastao, provodio je sate i sate skvrčen i fetalnom položaju u tijesnoj psećoj kućici."Bio sam kao zarobljenik u svojoj kući. Kada sam bio u kavezu, osjećao sam strah i usamljenost i mislio sam da me baka ne voli", piše u pismu dječaka, a koje je pročitano na sudu. Dječak je odbio prisustvovati suđenju jer se i dalje boji bake. 
12.05.2007.

beckham

I Beckham u akciji za spas otete djevojčice
Madeleine McCann, 4-godišnja djevojčica iz Britanije koja je 3. svibnja nestala iz hotelske sobe dok je s roditeljima provodila odmor u Portugalu, još nije pronađena. U kampanju koja bi trebala utjecati na otmičare da vrate Madeleine roditeljima, uključile su se mnogi poznati nogometaši.


David Beckham sa slikom nestale djevojcice
David Beckham sa slikom nestale djevojčice
Bivši kapetan reprezentacije Engleske David Beckham apelira na ljude da jave ako znaju bilo što o maloj Madeline koja bi danas slavila svoj 4. rođendan. 
Apelu su se priključili svi igrači Reala, Manchesterov Cristiano Ronaldo (koji je inače Portugalac), kapetan Chelsea John Terry, Evertonov Phil Neville, kapetan Celtica Neil Lennon, a Heartsovi Jose Goncalves i Bruno Aguiar, koji su obojica Portugalci, čak su objavili i zajedničku izjavu za javnost. "Ne možemo ni zamisliti što prolaze Madeleini roditelji i zato je vrlo važno da svi u Portugalu i u cijeloj Europi učine sve kako bi je vratili kući", stoji u izjavi Goncalvesa i Aguiara. "Moramo učiniti sve kako bi pomogli. Ako ste vidjeli ovu djevojčicu, molim vas da se javite policiji", rekao je David Beckham držeći sliku male Madeleine. 
Pokloni za Madeleinin 4. rodzendan
Pokloni koje ljudi donese za Madeleinin 4. rođendan
Na današnjoj utakmici Celtica i Aberdeena nogometaši će oko ruke nositi žute trake kako bi nestalu djevojčicu 'zadržali' u mislima svih prisutnih i obilježili njezin 4. rođendan. 
Biznismen Stephen Winyard, vlasnik wellness centara,  ponudio je nagradu od milijun funti za informaciju koja bi odvela do Madeleine, a mnoge druge poznate osobe skupile su još 1,5 milijuna funti kako bi povećali nagradu na 2,5 milijuna. 
12.05.2007.

paris hilton

U strahu od drugih zatvorenica Paris uči karate
Prestravljena Paris Hilton, koja je prije tjedan dana osuđena na 45 dana zatvora zbog opetovane vožnje u pijanom stanju, pohađa satove samoobrane kako bi se na izdržavanju kazne mogla obraniti od nasilnih 'sustanarki'.


Paris Hilton
U strahu su velike oči...
26-godišnja bogatašica pokušava 'očvrsnuti' nakon što je primila niz prijetećih poruka. Angažirala je osobnog trenera s kojim će vježbati karate sve do odlaska na izdržavanje kazne. 
"Jako je uplašena zbog odlaska u zatvor i učinit će sve da se zaštiti. Zaista je potresena prijetećim porukama. Priča se da ju u zatvoru jedva čekaju neke jako opasne djevojke", izjavio je za Sun izvor blizak Paris. Paris je na svojoj web stranici posljednjih dana primala mnoštvo poruka poput "Sredit ćemo te", "Ubit ću te" i slično, a kako među zatvorenicama u ženskoj kaznionici u koju će biti upućena 'vladaju' pljačkašice, prostitutke, narkomanke i lezbijke, Paris je prijetnje shvatila ozbiljno. Paris bi se u zatvor trebala javiti 5. lipnja, a mediji prenose da će tamo ipak provesti manje od 3 tjedna iako su vlasti zahtijevale da odsluži cijelu kaznu. Naime, ako se bude dobro ponašala, kazna bi joj mogla biti prepolovljena, a 'pomaže' joj i konstantna pretrpanost zatvora. 
11.05.2007.

Lomili dječaku ruku zbog krađe kruha

Lomili dječaku ruku zbog krađe kruha
Osmogodišnji iranski dječak, koji je uhvaćen u krađi kruha, kažnjen je lomljenjem ruke. Da brutalna kazna bude što stravičnija, pobrinuli su se odrasli koji dječaku preko ruke prelaze automobilom.


Dječak razvlači lice u bolnu grimasu, a bešćutni odrasli samo stoje sa strane i promatraju mučenje.Nakon ove kazne dječak više nikada neće moći koristiti ruku.Ovakav način kažnjavanja propisuje šerijatski zakon koji nije nimalo milosrdan prema gladi koja je natjerala dječaka na krađu kao niti prema dobi djeteta.
11.05.2007.

bush zali zbog blairova odlaska

Bush žali zbog Blairova odlaska
Američki predsjednik George W. Bush izrazio je žaljenje zbog povlačenja svog najbližeg europskog saveznika, britanskog premijera Tonya Blaira s čela Laburističke stranke i vlade, ističući kako će mu nedostajati Blair kao političar sposoban ramišljati dalekosežno i držati riječ, te kao dobar prijatelj.


Tony Blair i George W. Bush
Tony Blair i George W. Bush
"Nedostajat će mi Tony Blair. Politička figura sposobna razmišljati dalje od horizonta i čovjek koji zna držati riječ, što je nekad rijetko u političkim krugovima", rekao je Bush na konferenciji za novinare, tijekom posjeta Pentagonu.
Naglasio je kako je s Blairom uvijek vodio jako dobre razgovore, te da je on "izvanredna osoba, koju smatra jako dobrim prijateljem".Bush je izrazio uvjerenost u nastavak bliskih odnosa SAD i Velike Britanije, te kazao kako se veseli suradnji s Blairovim nasljednikom.Napominjući kako zna da to ne bi trebao govoriti, ali obzirom na izvjesnost njegovog izbora za Blairovog nasljednika, može reći da vjeruje u dobru suradnju s Gordonom Brownom, s kojim je razgovarao i smatra ga "otvorenom i angažiranom osobom s kojim je lako razgovarati"."On je dobar mislilac i razumije posljedice neuspjeha u Iraku", kazao je Bush za Browna, britanskog ministra financija koji bi po svim najavama trebao zamijeniti Blaira, kada on 27. lipnja odstupi s dužnosti.Izražavajući dobrodošlicu suradnji s Brownom, Bush je u istom kontekstu spomenuo i novoizabranog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, rekavši kako se raduje suradnji s njim i opisujući ga kao "angažiranog, energičnog, pametnog i sposobnog" političara.
11.05.2007.

buda

U spilji u Nepalu otkriven slikani životopis Bude iz 12. stoljća
Slike Bude, koje potječu barem iz 12. stoljeća, pronađene su u spilji u udaljenoj regiji sjeverozapadnog Nepala, potvrdila je ekipa istražitelja koja je informaciju primila od lokalnog pastira.


Spilja u Nepalu skrivala je slikani zivotopis Bude iz 12. stoljeća
Jedna od 55 slika Bude
Mural, sastavljen od 55 panela koji oslikavaju Budin životni put, otkriven je u ožujku, a istraživači su morali sjekirama razbijati led kako bi se probili do spilje u regiji Mustang, 250 kilometara sjeverozapadno od nepalske prijestolnice Katmandua.
"To što smo pronašli fantastično je bogatstvo kulture i baštine koje datira iz 12. stoljeća, možda i ranije", kazao je Broughton Coburg, pisac i konzervator iz američke države Wyoming.Coburn je izvijestio da je mural širok 8 metara, a svaka ploča
dimenzija je 35 x 43 centimetara.
Ekipa nepalskih, talijanskih i američkih arheologa te stručnjaka za likovne umjetnosti i alpinista krenula je u istraživanje primivši dojavu od lokalnog pastira koji je slike vidio u spilji prije nekoliko godina kada se u njoj sklonio od kiše. 
Spilja u Nepalu skrivala je slikani zivotopis Bude iz 12. stoljeća
Spilja u Nepalu skrivala je slikani zivotopis Bude iz 12. stoljeća
Spilja u Nepalu skrivala je slikani životopis Bude iz 12. stoljeća
11.05.2007.

grob kralja HERODA VELIKOG

Izrael: Pronađen grob kralja Heroda Velikog
Izraelsko sveučilište objavilo je da je otkrivena grobnica Heroda Velikog, Rimljanima podređenog "židovskog kralja" u drevnoj Judeji.

 
 
   
 
 

Herodium
Grobnica je pronađena na vrhu brda Herodium, gdje je stajala utvrđena palača, oko 12 km udaljenom od Jeruzalema
Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu kaže u kratkom priopćenju da je grobnica pronađena u Herodiumu, na vrhu brda gdje je stajala utvrđena palača, oko 12 kilometara udaljenom od Jeruzalema.
Sveučilište je priopćilo da će pojedinosti o otkriću objaviti na
tiskovnoj konferenciji u utorak.
U Evanđelju po Mateju piše da je Herod naredio "pokolj nevine muške novorođenčadi" u Isusovu rodnom mjestu Betlehemu, jer se plašio da će ga novi "židovski kralj", o čijem rođenju su ga izvijestila trojica mudraca, svrgnuti s prijestolja. Kako piše Matej, Josip i Marija su s djetetom Isusom morali bježati u Egipat kako bi izbjegli pokolj.Rimski senat imenovao je Heroda kraljem Judeje, rimskim vazalom i saveznikom, oko 40. prije Krista. Prema starom židovskom povjesničaru Flaviju Josipu, Herod je umro 4. prije Krista.Izraelske novine Haaretz pišu na svojoj internetskoj stranici da je Herodov grob pronašao profesor s Hebrejskog sveučilišta Ehud Netzer koji vodi arheološka iskapanja u Herodiumu od 1972.
11.05.2007.

eksplodirala zvijezda

Zvijezda eksplodirala u najsjajniju supernovu ikad viđenu
Zvijezda 150 puta teža od Sunca eksplodirala je u najsjajniju supernovu ikad viđenu.

 
 
   
 
 

Ovaj događaj se predviđao od rujna prošle godine, kada su studenti iz Teksasa teleskopom primijetili prve promjene. Zvijezda se nalazila u vrlo udaljenoj galaksiji, 240 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. No znanstvenici se pitaju što bi se dogodilo u slučaju slične pojave bliže Zemlji. 
Supernova
Satelit
11.05.2007.

borba

Šokantan video: Borba bebe s kobrom
Na Internetu su se pojavile video snimke nove indijske senzacije koje su šokirale javnost. Riječ je o svojevrsnim borbama djece i kobri koje se navodno odvijaju u selu Kasimkota.

 
 
   
 
 

Radi se o običaju koji se izvodi za vrijeme ritualnog zmijskog plesa karakterističnog za indijsko podneblje.Na snimci se jasno vidi kako se beba pokušava zaštititi od neprestanih udara životinje, kojoj su izvađeni otrovni zubi.Na ovaj bizarni 'sport' prikazan na snimci koja je objavljena na internetu jedino su reagirali borci za prava životinja.  Oni upozoravaju kako kobrama zubi vrlo brzo ponovo narastu, čime se djecu stavlja u situaciju opasnu po život. 
Jednogodisnja beba u borbi s kobrom
11.05.2007.

osveta

Mužu iz osvete skuhala pseći izmet
Žene se muževima osvećuju na razne nečine, no poneke ipak znaju pretjerati. 47-godišnja Britanka mužu je iz osvete skuhala curry s dodatkom - psećim izmetom.


Curry
Šta si u curry stavila ?!?
Jill i Donald Martin u braku su 21 godinu, no u posljednje im vrijeme baš i ne ide sjajno. Nakon što je Jill supruga optužila za nevjeru (naknadno se pakazalo da to nije istina) odnosi među supružnicima su dosegli najnižu razinu. A sada su postali još i gori.  
Ljutita Jill osvetila se Donaldu tako što mu je skuhala curry začinjem psećim izmetom. Odvjetnik Terry Gallanagh, u njezinu je obranu rekao da se ponašala kao u popularnoj seriji 'Kućanice'. Jill je naime, priznala krivnju pred sudom u Paisleyu. Na sudu se doznalo i da je 13. ožujka, kada je sporno jelo servirala mužu, pričekala da počne jesti i tada počela 'umirati' od smijeha. Jill je Donaldu tada rekla kako je curry otrovala arsenom, no ubrzo mu je priznala da je u jelo stavila pseći izmet. Vjerojarno nije potrebno posebno napomenuti da su Martinsovi pred razvodom.
11.05.2007.

podigao biciklo zubima

Podigao bicikl zubima
Ulični zabavljač privukao je svojom vještinom mnoštvo gledatelja tijekom prvosvibanjskog festivala u Šangaju. Podigao je ženski bicikl sa košaricom držeći ga samo zubima.


Bicikl
11.05.2007.

pauci u uhu dječaka

Pauci napravili dom u uhu dječaka
Devetogodišnji dječak koji se žalio na bolove u uhu, nemilo se iznenadio kada mu je doktor rekao da je par paukova od njegova uha pokušao načiniti dom.


Jesse i njegovi pauci
Jesse i njegovi 'stanari'
Jedan od paukova još je bio živ nakon što je doktor isprao lijevo uho Jessea Courteneya.  
"Hodali su po mom bubnjiću", rekao je Jesse.Njegova majka, Diane Courtney, izjavila je da se Jesse prije uhobolje žalio na konstantno pucketanje u uhu. 
Pauk u kutijici
Dr. David Irvine kazao je da je nakon što je pregledao dječaka izgledalo kao da ima nešto u uhu, no da nije odmah mogao reći o čemu se radi. Isprao je Jesseovo uho i jedan od paukova je mrtav ispao van. Drugi je izašao nešto kasnije, još uvijek živ. 
"To je prvi puta da sam izvukao beskičmenjaka", rekao je dr. Irvine. Jesse je sačuvao paukove kao suvenir i već ih je pokazao svima u školi. "Bila je zaista zanimljivo. Dva pauka u mojem uhu - što je slijedeće?", rekao je Jesse. 
11.05.2007.

dvorac neuschwanstein

Bavarski dvorac kandidat za novo svjetsko čudo
Dvorac Neuschwanstein u Bavarskoj, jedini njemački kandidat za sedam novih svjetskih čuda, nalazi se među 21 znamenitosti koje su ušle u finale natjecanja.


Dvorac Neuschwanstein u Bavarskoj
Dvorac Neuschwanstein godišnje posjeti 1,3 milijuna posjetitelja
Dvorac je podignut prema zamislima i na zahtjev Ludwiga II., bavarskog kralja od 1864., u Allgaeuu, području smještenom na jugu Bavarske, u podnožju Alpa. Graditelji Eduard Riedel i Georg Dollmann slijedili su po tipu gradnje romanički stil 13. stoljeća, ali Neuschwanstein nije inspiriran samo viteškim burgovima tog razdoblja. 
U kompleksnom se zdanju isprepleću i elementi bizantinskih kupola i gotičke arhitekture izmiješanih s detaljima raznih drugih stilova tako da se dvorac Neuschwanstein smatra karakterističnim dostignućem historicizma na njegovu vrhuncu.Otvoren za javnost sedam tjedana nakon smrti Ludwiga II. 1886., slikoviti dvorac Neuschwanstein, najpoznatiji u Njemačkoj, jedan je od najposjećenijih u Europi s 1,3 milijuna posjetitelja godišnje."Veseli da jedno takvo pitoreskno djelo predstavlja Njemačku a ne neko vojno zdanje", ocijenila je Tia Viering, glasnogovornica projekta "New7Wonders" koji je 2000. pokrenuo Švicarac Bernard Weber.Žiri sastavljen od sedam međunarodnih arhitekata trebao bi objaviti imena pobjedničkih znamenitosti 7. srpnja u Lisabonu. U početku je bilo 77 kandidata u utrci.Svaki građanin može glasovati putem Interneta.Među 20 preostalih znamenitosti koje su ušle u finale natjecanja spominju se Kineski zid, kip slobode u New Yorku, Eiffelov toranj u Parizu, Taj Mahal, rimski Kolosej, Akropola u Ateni, Machu Pichu u Peruu i Sydneyjska opera.
11.05.2007.

male sale

Kraljica Elizabeta i Bush
Bush je na državničkoj večeri izazavao salve smijeha. U svom pozdravnom govoru rekao je kako je britanska kraljica bila na proslavi i prije 200 godina. Kraljica mu je uzvratila na dan svog odlaka iz SAD-a. 
Sa smiješkom na licu, kraljica je večeru 'crnih kravata' kod britanskog veleposlanika Davida Manninga 'otvorila' zdravicom predsjedniku Bushu riječima: "Pitam se bih li trebala početi zdravicu riječima: Kada sam bila ovdje 1700 i neke...". Dvoranom se ponovno prolomio smijeh, a Bush je kasnije zdravicu započeo riječima: "Vaše Visočanstvo, to zaista ne mogu nadmašiti".

10.05.2007.

preminuo đorđe novkovićPreminuo Đorđe Novković

Đorđe Novković, najtiražnijii i najuspješnij hrvatski kompozitar zabavne muzike te autor brojnih hitova, preminuo je iznenada rano jutros u 64. godini u svom stanu u Zagrebu, izvijestili su danas Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatska glazbena unija.

Đorđe Novković rođen je 2. septembra 1943. godine u Sarajevu. Sa 6 godina je krenuo u glazbenu školu, a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu diplomirao je dirigiranje u klasi profesora Mladena Pozajića.

Šezdesetih je svirao s Indexima, a zatim osniva Pro Arte. Godine 1968. preselio se u Zagreb i iste godine s pjesmom Stari Pjer postigao prvi uspjeh.Skladao je više od 2500 pjesama za gotovo sve estradne zvijezde na prostorima bivše Jugoslavije i prodao oko 20 milijuna ploča.

Autor je najvećeg broja hitova u povijesti hrvatske pop glazbe koje izvode Gabi Novak, Tereza Kesovija, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Arsen Dedić, Neda Ukraden, Severina, Mišo Kovač, Srebrna krila, Danijel Popović, Duško Lokin, Tomislav Ivčić, Ivica Šerfezi.Ploče izvođača za koje je on skladao prodavane su u više od 100 milijuna primjeraka.

Njegova pjesma "Don't ever cry" u izvedbi riječkih Putokaza 1993. bila je prva hrvatska predstavnica na Eurosongu, a Porina za životno djelo dobio je 1996 godine. Sudjelovao je na gotovo svim festivalima na ovim prostorima i dobitnik je mnogobrojnih nagrada (Zagreb, Split, Opatija, Krapina, Slavonija ...).

Od 1997. suvlasnik je i direktor programa u najvećoj hrvatskoj diskografskoj kući Croatia Records. Đorđe Novković član je Hrvatskog društva skladatelja od 1969. godine, a Hrvatske glazbene unije od utemeljenja.

vijesti o svijetu
<< 05/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


neka videa

animacije

MOJI FAVORITI
-

ARHIVA
8779

Powered by Blogger.ba